În cadrul întâlnirii din Spania pe tema securității energetice a Uniunii Europene, Virgil Popescu, ministrul energiei, a făcut următoarele precizări:
”În 2021 a început războiul hibrid al gazului, al pretului gazului, iar în momentul respectiv nimeni nu a înțeles exact ce vor să facă rușii, dar în luna februarie a anului trecut am văzut rezultatele, am văzut o mare provocare. Ca urmare, România a luat măsuri pentru a se securiza energetic, dar a venit și cu soluții de protecție pentru Uniunea Europeană.
În acest sens, am semnat un acord cu Georgia, Ungaria și Azerbaidjan pentru construirea unui cablu submarin de transport de energie din surse regenerabile, care va alimenta UE.
Mai mult, suntem parte din proiectul de extindere către Europa Centrală și de Sud-Est a coridorului sudic de gaze, care pleacă din Azerbaidjan.
Pe lângă cele două măsuri esențiale, România vrea să extragă gazele existente din perimetrele care-i aparțin în Marea Neagră, își dezvoltă capacitatea nucleară civilă prin construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și prin punerea în funcțiune de reactoare mici modulare. De asemenea, prin PNRR avem proiecte de dezvoltare pentru susținerea investițiilor în hidrogen verde.”
Participanți la masa rotundă cu tema securității energetice ”Opportunities and challenges for a genuine energy union – the energy pillar of the EU”s open stratgic autonomy” – Spania 2023 au mai fost și vicepremierul și ministrul Tranziției Ecologice din Spania, Teresa Ribera, ministrul Energiei din Olanda, Rob Jetten, și CEO-ul Vestas dl. Henrick Andersen.