Relațiile dintre România și Ucraina riscă să se deterioreze exact când ucrainenii ar avea nevoie mai mare de români. Ce a început ca o serie de sesizări în legătură cu lucrări de dragare pe Canalul Bâstroe, a fost urmat de o luare de poziție a ministerului mediului în data de 16 februarie 2022:
„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are două proceduri de mediu deschise cu partea ucraineană cu privire la investiţii în zona Deltei Dunării. Ambele proceduri se bazează pe legislaţia naţională ucraineană şi pe cea din România, respectiv pe convenţii internaţionale – convenţia ESPOO în mod special. Nici legislaţia naţională a României, nici legislaţia ucraineană nu permit desfăşurarea unor lucrări în acea zonă care să pună în pericol biodiversitatea şi ecosistemele din Delta Dunării”
Ce a urmat a fost o reacție a ambasadei statului Ucraina care nega orice fel de lucrare de creștere în dimensiuni a canalului Bârstoie, ele fiind considerate doar a fi lucrări de întreținere:
„Lucrările operaţionale de dragare pe şenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulţi ani în zonele specificate şi convenite, în conformitate cu normele legislaţiei ucrainene, acordurile şi convenţiile internaţionale. În august 2022, partea ucraineană a informat Administraţia Fluvială a Dunării de Jos cu privire la lucrările planificate. În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaţionale curente, partea română va fi informată în prealabil şi va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislaţia în vigoare, acordurile şi convenţiile internaţionale”, se arată în precizările făcute de ambasadă.
Ambasada Ucrainei îşi exprimă recunoştinţa pentru solidaritatea fermă a României cu poporul ucrainean şi îndeamnă „la avansarea responsabilă de informaţii publice pentru a nu prejudicia relaţiilor bilaterale şi pentru a nu alimenta propaganda rusă”.
După însinuările de ajutare a propagandei ruse vine o surpriză din partea Ministerului Ucranian al Infrastructurii și care confirmă sesizarea părții române.

Reacția liderului celui mai mare partid din Parlamentul României nu s-a lăsat așteptată:
„România nu permite sub nicio formă distrugerea #Deltei Dunării!
Lucrările de pe Canalul #Bâstroe trebuie să înceteze ACUM!
Statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina.
Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării!
Vreau să fiu foarte clar: minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze!
Autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat și situația să revină la normal.
Vom face apel la toate convențiile internaționale, bilaterale și la toate forurile pentru cauza Deltei Dunării!
Ne vom proteja, cu toate forțele, moștenirea generațiilor următoare!” – A spus azi Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, pe pagina sa de Facebook