Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat luni, 18 noiembrie 2024, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, la o reuniune de lucru a șefilor diplomațiilor din Statele Membre UE cu Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi. Invitarea ministrului Mihai Popșoi la un eveniment în marja reuniunii CAE a fost o inițiativă comună a României și Lituaniei.
Reuniunea a prilejuit discuții aprofundate privind rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului pentru integrare europeană din Republica Moldova, cu accent pe atacurile hibride întreprinse în acest context de Federația Rusă, prin care s-a încercat subminarea procesului electoral democratic și deturnarea parcursul european al Republicii Moldova.
Ministrul român al afacerilor externe a felicitat autoritățile din Republica Moldova pentru foarte buna organizare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, exprimând satisfacția pentru noul mandat obținut de Președintele Maia Sandu.
Totodată, a punctat modul în care cetățenii Republicii Moldova s-au mobilizat pentru a susține opțiunea de integrare europeană, în pofida resurselor masive mobilizate de Rusia pentru influențarea alegerilor. A menționat că Republica Moldova are, în acest moment, perspectiva reală de a se conecta ireversibil la proiectul european ca singură opțiune strategică ce le poate asigura cetățenilor săi securitate, pace și prosperitate.
Ministrul Luminița Odobescu a subliniat determinarea României de a continua susținerea activă și consecventă a Republicii Moldova, pe toate palierele de cooperare. În acest cadru, a evidențiat importanța intensificării eforturilor UE și ale statelor membre pentru a consolida reziliența Republicii Moldova și pentru o acțiune eficientă de combatere a dezinformării și acțiunilor complexe din spectrul hibrid. În încheiere, ministrul afacerilor externe a punctat că este în egală măsură esențială accelerarea reformelor europene, inclusiv pentru asigurarea stabilității și rezilienței instituționale a Republicii Moldova.
Viceprim-ministrul Mihai Popșoi a prezentat detaliat provocările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova, punctând instrumentele folosite de Rusia pentru a încerca deturnarea rezultatului alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional. A detaliat necesitățile de sprijin suplimentar pentru contracararea acestora, dar și pentru dezvoltarea economică pe termen lung, în beneficiul tuturor cetățenilor din R. Moldova.