Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a co-prezidat, marți, 17 septembrie 2024, la Chișinău, cea de-a cincea Conferință Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, alături de ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței Stephane Sejourne, ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de Viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi.
În cadrul conferinței, ministrul român al afacerilor externe a remarcat importanța și rezultatele palpabile generate de Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova în susținerea imediată a Republicii Moldova după începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Totodată, a reiterat rolul semnificativ al acestui instrument în avansarea procesului de integrare europeană, în consolidarea rezilienței și în dezvoltarea democratică și economică a Republicii Moldova pe termen lung.
Șefa diplomației române a evidențiat, de asemenea, sprijinul pentru Republica Moldova și a subliniat angajamentul României de a consolida implicarea în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova și a Grupurilor de lucru din cadrul acesteia.
În context, înaltul oficial român a reliefat și agenda de cooperare bilaterală cu Republica Moldova, care include proiecte de interconectare în domeniul energiei și transporturilor, dar și un program complex de sprijin în beneficiul Republicii Moldova prin trimiterea de experți guvernamentali din România care să ofere susținere în procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Totodată, a arătat că România continuă să ofere sprijin financiar pentru proiectele propuse de autoritățile de la Chișinău în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.
Înaltul oficial român a accentuat și necesitatea mobilizării în continuare a unui sprijin financiar și tehnic consistent din partea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova participanți la conferința Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova.
Ca urmare a Conferinței Ministeriale, a fost adoptată o Declarație comunăa miniștrilor afacerilor externe din România, Franța, Germania și Republica Moldova prin care este reconfirmat rolul important al acestui format de cooperare și angajamentul comun de a sprijini Republica Moldova în procesul de integrare europeană, precum și în eforturile de dezvoltare economică și consolidare a rezilienței.
Prin această Declarație comună, sunt recunoscute, totodată, progresele realizate de Chișinău în domeniul reformelor și este afirmat sprijinul celor trei co-președinți ai Platformei pentru noul format al acesteia.
În contextul participării la conferință, șefa diplomației române a fost primită, alături de ceilalți miniștri ai afacerilor externe prezenți la Chișinău, de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a avut întrevederi distincte cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean și cu Viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi. Cu acest prilej, a fost discutată agenda de cooperare bilaterală, cu accent pe proiectele sectoriale aflate în curs de implementare, printre care și cele din domeniile energiei și transporturilor, esențiale pentru conectarea Republicii Moldova la Piața Unică europeană. A fost abordată desfășurarea procesului de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană, cu scopul identificării de noi opțiuni prin care România poate sprijini în continuare mai eficient autoritățile de la Chișinău.
Tot în marja Conferinței Ministeriale, șefa diplomației române a avut scurte întrevederi cu omologii din Franța și Germania, precum și cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În cadrul acestora a fost abordată acțiunea comună de sprijin pentru Republica Moldova, atât în ceea ce privește implementarea cu succes a reformelor necesare procesului de integrare europeană, cât și dezvoltarea economică a acesteia. În context, au fost discutate oportunitățile de investiții în infrastructură, sectorul energetic și dezvoltarea companiilor mici și mijlocii din Republica Moldova.
Ministrul afacerilor externe a avut un schimb succint de opinii și cu Asistentul Administratorului USAID al SUA, Erin McKee. Discuția a vizat consolidarea cooperării bilaterale în sprijinul Republicii Moldova, inclusiv prin coordonarea eforturilor de asistență ale celor două părți. A fost reconfirmat angajamentul comun pentru finanțarea și construirea liniei electrice aeriene de interconectare România – Republica Moldova între Gutinaș și Strășeni.
Transcriptul declarațiilor doorstep ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu înainte de Conferința ministerială ”Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova” este disponibil aici: https://www.mae.ro/node/65419
Transcriptul discursului ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în deschiderea Conferinței ministeriale ”Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova” este disponibil aici: https://www.mae.ro/node/65420
Transcriptul declarației de presă susținute de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu la finalul Conferinței ministeriale a ”Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova” este disponibil aici: https://www.mae.ro/node/65421
Galeria foto a evenimentului este disponibilă aici: https://www.mae.ro/node/65422.
Informații suplimentare
Conferința a marcat transformarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de miniștrii afacerilor externe din România, Franța și Germania în anul 2022, în Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova, un instrument de sprijin cu obiective pe termen lung și mai bine calibrat, menit să susțină procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și dezvoltarea acesteia în beneficiul tuturor cetățenilor săi.
Transformarea Platformei își propune să asigure menținerea pe termen lung a relevanței acestui format de succes și să contribuie activ la avansarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.
În același timp, noua structură a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, alături de Grupurile de lucru care își desfășoară activitatea în cadrul Platformei, va aduce o contribuție mai bine adaptată nevoilor actuale și viitoare identificate de autoritățile de la Chișinău.