Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a găzduit joi, 9 mai 2024, o rundă de consultări româno-polone în format „2+2” (politic și militar). Din partea Ministerului Apărării Naționale a participat secretarul de stat Simona Cojocaru. Delegația Poloniei a fost condusă de Robert Kupiecki, subsecretar de stat pentru politici de securitate și relații transatlantice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Paweł Zalewski, secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării.
Subiectul central al discuțiilor a fost reprezentat de evoluțiile de securitate din spațiul euroatlantic, cu accent asupra impactului războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și a măsurilor adoptate pentru combaterea amenințărilor actuale, în plan național, dar și la nivelul NATO și al UE. Cele două delegații au explorat, în context, modalități concrete de sprijinire a Republicii Moldova, pentru susținerea parcursului său european și pentru consolidarea rezilienței țării.
Au fost abordate, totodată, cooperarea bilaterală în domeniul apărării și prioritățile României și Poloniei în plan politic și militar în perspectiva Summitului NATO de la Washington, în special în ceea ce privește postura aliată de descurajare și apărare pe Flancul Estic și creșterea sprijinului colectiv pentru Ucraina.
Un alt subiect discutat în cadrul consultărilor a fost legat de evoluțiile din domeniul securității și apărării de la nivelul UE, inclusiv demersurile în curs referitoare la consolidarea industriei europene de apărare.
Consultările au reconfirmat existența unui fundament solid pentru aprofundarea cooperării între Romania și Polonia în domeniul securității și apărării și interesul comun pentru continuarea dialogului pe teme de securitate, în plan bilateral, precum și în cadrul formatului București 9 (B9) și al trilateralei România – Polonia – Turcia.
Programul a inclus și o vizită a celor două delegații la Comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est (HQ MND-SE).
Informații suplimentare:
HQ MND-SE a fost înființat în urmă cu cinci ani, urmare a angajamentului asumat la Summitul NATO din Țara Galilor, din 2014. Aflat sub comanda operațională a Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) și sub conducerea operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli, HQ MND-SE are misiunea de a fi în măsură să asigure comanda și controlul unei operații NATO de tip „articol 5” (apărare colectivă), contribuind la consolidarea apărării pe Flancul de Sud-Est al Alianței, la asigurarea securității teritoriale și a populației statelor din zona de responsabilitate.