SocialACȚIUNI ALE POLIȚIEI ROMÂNE, ÎN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI...

ACȚIUNI ALE POLIȚIEI ROMÂNE, ÎN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI ÎN ZONA ACESTORA 

-

- Advertisment -

În perioada 22 – 28 martie 2024, Poliția Română a continuat acțiunile pe linia siguranței școlare în unitățile de învățământ preuniversitar. Acțiunile în sistem integrat vor continua pe tot parcursul anului școlar. 

Pentru organizarea și coordonarea activităților desfășurate de structurile cu atribuții și responsabilități în creșterea gradului de siguranță școlară, în anul școlar 2023-2024, au fost derulate activitățile circumscrise consolidării climatului de siguranță în mediul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Planului Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară. 

În perioada 22 – 28 martie 2024, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, la nivelul structurilor Poliției Române, peste 8.900 de polițiști au acționat în dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice, prin includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii și plecării, la și de la cursuri, a elevilor.  

Au fost angrenați 6.558 de polițiști în activități de menținere a ordinii și siguranței publice în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar. 

Totodată, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, au acționat 1.057 de polițiști. 

În această perioadă, s-a asigurat intervenția la 71 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, 50 fiind sesizate de cetățeni prin S.N.U.A.U. – 112. 

De asemenea, au fost organizate 249 de acțiuni pe linia siguranței în școli, fiind derulate 2.580 de activități de prevenire și de informare, în cadrul a 1.469 de unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 81.357 de beneficiari. 

Dintre acestea, având ca scop creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying și a celui de violență școlară, la 1.099 de ore de curs la care au fost abordate tematici pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență. 

Totodată, pentru conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește consumul și traficul ilicit de droguri/substanțe interzise, au fost derulate 526 de activități, precum și 508 activități pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații. 

De asemenea, au fost controlate 968 de unități de învățământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor și protecția persoanelor. 

În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, fiind constatată o infracțiune și adresate 23 de informări și solicitări autorităților și instituțiilor publice cu atribuții specifice privind siguranța în unitățile de învățământ. 

În cadrul planului, au participat 965 de polițiști la întâlnirile Grupului de acțiune constituit la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar. 

Totodată, au fost efectuate verificări ale unităților de alimentație publică situate în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, în urma cărora au fost adresate 178 de informări către instituțiile cu atribuții specifice pentru remedierea neregulilor constatate. 

Au fost organizate și desfășurate 302 activități pentru verificarea respectării normelor privind circulația pe drumurile publice de către pietoni și conducătorii autovehiculelor în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și pentru verificarea conducătorilor auto care asigură transportul școlar. 

În cadrul activităților derulate, au fost verificați 1.725 de conducători auto, dintre care 325 care asigură transportul școlar, fiind aplicate 527 de sancțiuni contravenționale și constatate 3 infracțiuni la regimul rutier. 

În contextul Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române, și Ministerului Educației, a fost demarată Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar – ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”. 

Campania se derulează la nivel național, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în perioada ianuarie – iunie 2024, conform Calendarului anului școlar pe module pentru anul 2023-2024 și are ca scop informarea elevilor cu privire la noțiuni din domeniul juridic, dar și a părinților pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii în vederea reducerii victimizării. 

Activitățile au debutat prin organizarea unui concurs național de creație pe tema ,,Siguranța Școlară”, ce se adresează elevilor claselor a VI-a – a VIII-a și a constat în realizarea unui material care cuprinde un logo și un slogan de însoțire pe tema menționată. 

Concursul a avut loc în perioada 30 ianuarie – 25 martie a anului școlar 2023 – 2024, iar în urma activității comisiei întrunite la data de 18 martie 2024, la nivelul Direcției Siguranță Școlară a fost desemnată câștigătoare la nivel național, lucrarea realizată de colectivul clasei a VI-a  E din cadrul Școlii Gimnaziale ,,George Emil Palade”, Buzău. 

Având în vedere evenimentele planificate cu prilejul Zilei Poliției Române și Regulamentul de organizare al concursului, festivitatea de premiere a câștigătorilor la nivel național a avut loc la data de 25 martie 2024, la Centrul Cultural al M.A.I., ocazie cu care a fost pus în scenă un spectacol de teatru educațional, intitulat ,,Șapte minute”. 

Piesa de teatru a avut-o în centru pe Ana, o fată de 13 ani, pasionată de citit, dar care are dificultăți în a se integra într-o lume dominată de selfie-uri, tik-tok-uri, rețele de socializare, modă, machiaje, petreceri, muzică thrash, fiind o punere în scenă a unor situații reale privind provocările cotidiene prin care tineri sunt puși față în față cu fenomenul de bullying. 

Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L. Caragiale”. 

Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Siguranță Școlară le mulțumește tuturor elevilor pentru munca pe care au depus-o pentru a participa la Concurs, precum și cadrelor didactice și părinților care și-au oferit susținerea. 

Pentru identificarea și implementarea celor mai bune soluții, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi și cadrele didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, în scopul creșterii gradului de siguranță în mediul școlar, polițiștii vor continua derularea acțiunilor și activităților specifice pe tot parcursul anului școlar 2023 – 2024. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești au dispus,  în două cauze penale, reținerea a doi inculpați,  cercetați pentru săvârșirea  unor infracțiuni de trafic de...

La data de 16.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești...

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea a doi inculpați,  cercetați pentru săvârșirea  unor infracțiuni de trafic de droguri de risc.

La data de 16.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești...

România va avea un rol important în dezvoltarea noilor tehnologii, precum inteligența artificială

Viitorul nostru depinde de digitalizare, iar România va avea un rol important în dezvoltarea noilor tehnologii, precum inteligența artificială....

Cercetați pentru efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sun susceptibile de a avea efecte psihoactive

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată...
- Advertisement -spot_img

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca la a doua ediție a Conferinței privind securitatea Mării Negre de sub egida Platformei Crimeea

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a participat la a doua ediție a Conferinței privind securitatea Mării...

Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia conferinței de presă prilejuite de întâlnirea cu ministrul Federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser

Bună ziua, tuturor! Îmi face plăcere să deschid această conferință de presă, alături de doamna ministru federal al Afacerilor Interne,...

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you