Guvernul României a adoptat în ședința de astãzi un proiect de act normativ inițiat de Ministerul Finanțelor, care stabilește:
- Extinderea perioadei în care nu se vor aplica sancțiuni pentru cei care nu folosesc sistemul RO e-Factura;
- Reglementãri privind comercializarea produselor care conțin tutun, destinate inhalãrii fãrã ardere.
Ministerul Finanțelor extinde perioada în care nu se aplicã sancțiuni pentru nerespectarea termenului-limitã de 5 zile lucrãtoare prevãzut pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura, pânã la 31 mai 2024.
„Încã de la începutul implementãrii sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsã și transparentã cu antreprenorii. O nouã decizie care reflectã acest angajament este cã am propus extinderea cu douã luni a perioadei în care nu se vor aplica sancțiuni pentru contribuabilii care nu emit facturi în sistemul RO e-Factura. De asemenea, anunț douã funcționalitãți noi în sistem: De acum, aplicația poate precompleta o serie de informații despre utilizator doar pe baza CUI-ului, pentru ca munca contribuabilului sã fie mai ușoarã. În plus, aplicația simplificatã are și ea o variantã tradusã în limba englezã pentru contribuabilii nerezidenți înregistrați în scopuri de TVA ce au obligația de raportare a facturilor”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanțelor a avut numeroase discuții și întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri pentru îmbunãtãțirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile sã își continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerințe, pentru a evita sancțiunile.
Totodatã, reamintim faptul cã Ministerul Finanțelor a lansat versiunea simplificatã a aplicației e-Factura. Inițiativa are ca obiectiv principal creșterea accesibilitãții și ușurinței în utilizarea instrumentului, pentru toți contribuabilii din țarã. Versiunea îmbunãtãțitã vine cu o interfațã intuitivã și funcționalitãți mai ușor de utilizat, astfel încât fiecare utilizator sã poatã emite facturi în conformitate cu cerințele fiscale, într-un mod rapid și eficient. Aplicația este disponibilã AICI.
De asemenea, actul normativ conține o serie de prevederi în domeniul accizelor, în scopul evitãrii blocajelor în ceea ce privește comercializarea produselor care conțin tutun, destinate inhalãrii fãrã ardere.
Astfel, se introduce regimul de marcare cu timbre fiscale și a produselor care conțin tutun, destinate inhalãrii fãrã ardere. Aceastã prevedere contribuie la protejarea sãnãtãții publice prin reducerea comerțului ilegal și a consumului de produse din tutun.
De asemenea, se reglementeazã obligația de a depozita produsele recepționate doar în spațiile declarate și autorizate pentru recepția produselor. Mãsura are scopul de a asigura o mai mare transparențã și control asupra lanțului de distribuție a produselor din tutun.