În perioada 13 – 19 februarie 2023, polițiștii au desfășurat, la nivel național, acțiunea „TRUCK&BUS”, care a vizat reducerea victimizării din accidente rutiere, prin combaterea încălcării normelor legale privind circulația pe drumurile publice, de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 2,5 tone.
Acțiunea s-a desfășurat în conformitate cu Planul de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), la care România este parte.
În cadrul acțiunii, în domeniul transportului public de persoane, au fost verificate 8.651 de autovehicule, fiind aplicate 2.342 de sancțiuni contravenționale.
Din totalul sancțiunilor aplicate, 299 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 4 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 520 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 23 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 9 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, iar 20 de abateri au fost constatate la funcționarea aparatului tahograf.
De asemenea, alte 122 de sancțiuni au fost aplicate pentru deficiențe tehnice, 5 pentru depășirea masei totale maxime autorizate a vehiculului, 137 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 102 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 46 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport și 1.055 pentru alte abateri de la normele rutiere.
În domeniul transportului public de marfă, au fost verificate 17.884 de autovehicule, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în 8.692 de cazuri.
Din totalul acestora, 1.405 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 36 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.673 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 406 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 187 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, 380 pentru deficiențe tehnice, 206 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 12,5 tone, 123 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 12,5 tone, iar 725 de abateri au fost constatate la funcționarea aparatului tahograf.
Alte 84 de sancțiuni în domeniul transportului public de marfă au fost aplicate pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor, 317 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 319 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 65 referitor la lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 5 pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase, 18 pentru nerespectarea normelor privind transportul deșeurilor periculoase și 2.743 pentru alte abateri de la normele rutiere.
Exemple:
1. La data de 17 februarie a.c., un bărbat ar fi condus un ansamblu rutier, format dintr-o autoutilitară și o semiremorcă, pe DN6, în localitatea Coșoveni, în județul Dolj și ar fi efectuat transport de marfă, fără a deține copia conformă, valabilă a licenței de transport.
Acesta a fost sancționat cu amendă de 9.000 de lei, fiind aplicată și măsura suspendării dreptului de utilizare a autovehiculului, pentru 6 luni, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.
2. La data de 14 februarie a.c., o persoană ar fi efectuat transport rutier de mărfuri contra-cost cu o autoutilitară N3, pe strada Drumul Între Tarlale, din municipiul București.
În urma controlului efectuat, s-a constatat că nu deține, pentru acesta, copie conformă a licenței de transport valabilă.
De asemenea, nu a prezentat, pentru control, ultimele 28 de diagrame cu înregistrările timpilor de conducere și repaus (acesta a prezentat doar 3 diagrame).
Totodată, nu a menționat pe cele 3 diagrame tahograf prezentate la control, locul, începutul și sfârșitul transportului.
Persoana în cauză a fost sancționată contravențional, cu amendă de 9.000 de lei și s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare al autoutilitarei N3, pentru 6 luni, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.
3. La data de 13 februarie a.c., un bărbat ar fi efectuat transport public de persoane contra-cost, prin curse regulate speciale, pe șoseaua Colentina, din municipiul București, cu un microbuz M2.
În urma controlului efectuat, s-a constatat că nu deține, pentru acesta, copie conformă pentru tipul de transport efectuat valabilă, astfel cum este stabilit prin reglementările specifice în vigoare.
Persoana în cauză a fost sancționată contravențional, cu amendă de 9.000 de lei și s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare al microbuzului, pentru 6 luni, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.
4. La data de 17 februarie a.c., un bărbat ar fi efectuat transport rutier de mărfuri, pe Drumul de Centură (DN2B), din municipiul Galați, cu un ansamblu de vehicule, format din autoutilitară și semiremorcă, având montat, pe impulsorul cutiei de viteze, un magnet, prin intermediul căruia a intervenit asupra aparaturii de înregistrare.
Persoana în cauză a fost sancționată contravențional, cu amendă de 10.000 de lei.