Pompierii militari au salvat 221 de persoane, iar polițiștii au acționat pentru salvarea a 27 de persoane aflate în situații critice. Încă de la emiterea avertizărilor de vreme severă, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus structurilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a eventualelor situații de urgență înregistrate la nivel național.
Astfel, peste 11.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, în medie zilnică, cu 6.000 de mijloace tehnice, au fost pregătiți să intervină pentru limitarea efectelor produse de vremea nefavorabilă.
În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, au fost înregistrate efecte în 123 de localități din 18 județe (AG, BC, BR, BZ, CL, CT, DB, DJ, GL, GR, HD, IF, PH, TR, TL, VL, VS și VN) și municipiul București.
În acest sens, structurile MAI, împreună cu celelalte autorități, au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule rămase blocate în zăpadă, pentru evacuarea apei din gospodării și străzi, precum și pentru degajarea a 4 elemente de construcție, 151 de copaci și 21 de stâlpi de electricitate, care au avariat 66 de autoturisme și 1 anexă gospodărească.
În prezent, traficul rutier este blocat pe 7 drumuri naționale și pe alte 32 județene, de pe raza județelor: Buzău, Bacău, Brăila, Galați, Dâmbovița Vrancea și Vaslui, unde se acționează cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant, urmând a fi redate circulației odată ce condițiile vor permite desfășurarea traficului în siguranță.
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică se înregistrează întreruperi în 34 de localități din 5 județe (AG, BZ, DB, PH și VN) fiind afectați 6.423 de consumatori, însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situației în cel mai scurt timp și revenirea la starea de normalitate.
În aceste condiții, recomandăm cetățenilor să evite deplasările în zonele afectate de vremea nefavorabilă, iar dacă acestea sunt absolut necesare, să pornească la drum numai dacă au autoturismul echipat pentru circulația în condiții de iarnă.
La nivelul MAI, situația efectelor fenomenelor meteo la nivelul întregii țări este atent monitorizată prin Centrul Național de Conducere Integrată, iar efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân în continuare la datorie, pentru înlăturarea efectelor meteo periculoase.
Conducerea MAI se află în permanentă legătura cu prefecții județelor aflate sub atenționările de vreme severă, astfel încât, în situația apariției unor situații de risc pentru populație, să poată fi asigurate, cu celeritate, toate resursele necesare intervențiilor specifice.
Orice situație de urgență cauzată de vremea severă poate fi semnalată la numărul unic de urgență 112.
În ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au continuat acțiunile pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și intervențiile în situații de urgență.
Polițiștii și jandarmii au intervenit în 2.373 de situații de ordine publică, în timp ce pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.418 situații de risc pentru cetățeni, cele mai multe intervenții fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
Totodată, la nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 615 posibile infracțiuni, peste 22% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 28 de persoane.
Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 128 de autori de infracțiuni și au depistat 14 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
Ca urmare a încălcării legislației rutiere, au fost retrase 205 certificate de înmatriculare și au fost reținute 488 de permise de conducere, dintre care 70 pentru consum de alcool și 13 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.
Polițiștii și jandarmii au aplicat 6.551 de sancțiuni contravenționale, iar pompierii, în urma celor 7 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale.
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.398 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 110.834 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 20 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 41,1%.
Frontiera de stat a fost tranzitată de 74.235 de persoane cu 20.533 de mijloace de transport, dintre care 7.627 de cetățeni ucraineni.