Se tot discuta in spatiul public despre aplicarea unui tratament fiscal discriminatoriu adresat oamenilor care au ales sa performeze in domeniile lor de activitate.
Chiar daca nu este reglementată oficial ,impozitarea progresiva exista deoarece la un venit mai mare , suntem impozitați mai mult.
Excepțiile fiscale din punctul meu de vedere sunt nocive si creează discrepante intre diversele ramuri industriale. Principiul de egalitate in tratamentul fiscal prin justa distribuire a sarcinii fiscale faca parte din principiile constituționale ale țarii. Sa ne amintim ca in istorie am mai avut cele trei celebre cote de impozitare in funcție de venit, care nu au adus la buget incasările preconizate, ba din contra din momentul introducerii cotei unice, încasările bugetare au crescut.
In actualul context economic si social este inuman ca populația sa suporte alte cresteri de taxe si impozite , mai ales ca nivelul de taxare a muncii este deja unul destul de ridicat. Daca avem nevoie de dezvoltare economica,acest lucru se poate face prin relaxarea fiscalitatii , atragerea investitiilor straine si sustinerea capitalului autohton.
Corectia necesara de 5-6% din PIB , se poate face din imbunatatirea colectarii TVA si a accizelor , mai ales in actualul context de crestere alarmanta a preturilor din energie ce a dus automat la cresterea accizelor .
Vom asista oare in aceasta viata la reforma statului si implicit a aparatului bugetar urias ?