ȘtiriParticiparea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor...

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO (6-7 aprilie 2022)

-

- Advertisment -

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 6-7 aprilie 2022, la reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, care se va desfășura la Cartierul general al NATO de la Bruxelles.

Este a treia întâlnire a miniștrilor de externe din statele NATO în cursul acestui an, precedentele având caracter extraordinar – 7 ianuarie – http://www.mae.ro/node/57528 și 4 martie – http://www.mae.ro/node/57984.

Agenda discuțiilor include implementarea deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, cu accent pe consolidarea cuprinzătoare a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și a consecințelor acesteia asupra securității euroatlantice.

Miniștrii de externe vor discuta pregătirea Summitului de la Madrid, din luna iunie, în special negocierea Noului Concept Strategic al NATO și consolidarea parteneriatului transatlantic.

Totodată, va avea loc un schimb de opinii referitor la relațiile cu partenerii atât din zona europeană, cât și din regiunea Asia-Pacific, cu participarea miniștrilor de externe din aceste state partenere – Australia, Coreea de Sud, Georgia, Finlanda, Japonia, Suedia, Ucraina, Noua Zeelanda, și în prezența Înaltului Reprezentat pentru politica externă și de securitate al UE.

Totodată, miniștrii de externe reuniți în format aliat vor discuta și evoluțiile din teren din Ucraina, inclusiv crimele internaționale asupra populației civile, dinamica politică și continuarea susținerii Ucrainei de către statele aliate și partenere.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va reitera, cu prilejul reuniunii, importanța implementării rapide a deciziilor Summitului aliat extraordinar din 24 martie, cu accent pe constituirea noilor Grupuri de Luptă NATO, dintre care unul în România, care vor contribui la întărirea securității pe întreg Flancul Estic, respectiv pe transformarea și consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră, în contextul noii realități de securitate.

În cadrul discuțiilor privind pregătirea deciziilor Summitului NATO de la Madrid din luna iunie, ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, de o manieră adecvată, noul context de securitate cu care se confruntă Alianța, precum și faptul că Rusia reprezintă principala amenințare la adresa Alianței, dar și să sublinieze prioritatea acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală a NATO.

Totodată, șeful diplomației române se va referi la necesitatea de consolidare a cooperării cu partenerii like-minded, precum și la necesitatea de a continua sprijinul pentru partenerii din Georgia și R. Moldova, pentru creșterea rezilienței acestora.

Joi, 7 aprilie, ministrul de externe Bogdan Aurescu va participa și la evenimentul dedicat inaugurării biroului din Bruxelles al think tank-ului GLOBSEC, ca vorbitor de onoare în cadrul dezbaterii dedicate securității europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Pași concreți pentru realizarea primului Centru de Excelență pentru Diagnosticare și Tratament cu Protonoterapie

Ministerul Sănătății demarează procedurile pentru realizarea primului Centru de Protonoterapie din România cu Fonduri Europene! Workshop cu experți în radioterapie/protonoterapie,...

Cercetați pentru înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos 

La data de 16 iulie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au fost sesizați, prin plângere, de către...

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Justiției Penale Internaționale

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Justiției Penale Internaționale, prilejuită de adoptarea, la 17 iulie 1998, a Statutului de...

Succes sportivilor și antrenorilor din delegația României la Jocurile Olimpice de la Paris

Marcel Ciolacu le-a urat azi succes sportivilor și antrenorilor din delegația României la Jocurile Olimpice de la Paris și...
- Advertisement -spot_img

Alexandru Rafila – Construim spitale noi prin PNRR!

Construim spitale noi prin #PNRR! În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (#PNRR), facem pași importanți pentru a transforma...

Procurorii DIICOT– Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea a doi inculpați,  cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii  de trafic de droguri de risc.

La data de 15.07.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea...

Must read

Pași concreți pentru realizarea primului Centru de Excelență pentru Diagnosticare și Tratament cu Protonoterapie

Ministerul Sănătății demarează procedurile pentru realizarea primului Centru de...

You might also likeRELATED
Recommended to you