ȘtiriParticiparea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor...

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO (6-7 aprilie 2022)

-

- Advertisment -

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 6-7 aprilie 2022, la reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, care se va desfășura la Cartierul general al NATO de la Bruxelles.

Este a treia întâlnire a miniștrilor de externe din statele NATO în cursul acestui an, precedentele având caracter extraordinar – 7 ianuarie – http://www.mae.ro/node/57528 și 4 martie – http://www.mae.ro/node/57984.

Agenda discuțiilor include implementarea deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, cu accent pe consolidarea cuprinzătoare a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și a consecințelor acesteia asupra securității euroatlantice.

Miniștrii de externe vor discuta pregătirea Summitului de la Madrid, din luna iunie, în special negocierea Noului Concept Strategic al NATO și consolidarea parteneriatului transatlantic.

Totodată, va avea loc un schimb de opinii referitor la relațiile cu partenerii atât din zona europeană, cât și din regiunea Asia-Pacific, cu participarea miniștrilor de externe din aceste state partenere – Australia, Coreea de Sud, Georgia, Finlanda, Japonia, Suedia, Ucraina, Noua Zeelanda, și în prezența Înaltului Reprezentat pentru politica externă și de securitate al UE.

Totodată, miniștrii de externe reuniți în format aliat vor discuta și evoluțiile din teren din Ucraina, inclusiv crimele internaționale asupra populației civile, dinamica politică și continuarea susținerii Ucrainei de către statele aliate și partenere.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va reitera, cu prilejul reuniunii, importanța implementării rapide a deciziilor Summitului aliat extraordinar din 24 martie, cu accent pe constituirea noilor Grupuri de Luptă NATO, dintre care unul în România, care vor contribui la întărirea securității pe întreg Flancul Estic, respectiv pe transformarea și consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră, în contextul noii realități de securitate.

În cadrul discuțiilor privind pregătirea deciziilor Summitului NATO de la Madrid din luna iunie, ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, de o manieră adecvată, noul context de securitate cu care se confruntă Alianța, precum și faptul că Rusia reprezintă principala amenințare la adresa Alianței, dar și să sublinieze prioritatea acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală a NATO.

Totodată, șeful diplomației române se va referi la necesitatea de consolidare a cooperării cu partenerii like-minded, precum și la necesitatea de a continua sprijinul pentru partenerii din Georgia și R. Moldova, pentru creșterea rezilienței acestora.

Joi, 7 aprilie, ministrul de externe Bogdan Aurescu va participa și la evenimentul dedicat inaugurării biroului din Bruxelles al think tank-ului GLOBSEC, ca vorbitor de onoare în cadrul dezbaterii dedicate securității europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

MF sprijină implementarea proiectelor decontate din fonduri europene: A fost aprobat mecanismul prin care primăriile să poată acoperi cofinanțările

MF sprijină implementarea proiectelor decontate din fonduri europene: A fost aprobat mecanismul prin care primăriile să poată acoperi cofinanțările Guvernul...

A cincea ediție din 2024, de titluri de stat TEZAUR are dobânzi neimpozabile de pânã la 6,85% pe an

Românii pot investi, începând de luni, 15 aprilie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3...

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Olt au dispus reținerea unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

La data de 11.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Olt...

Guvernul a aprobat indicatorii pentru modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” București – Faza II

Executivul a aprobat astăzi, 11 aprilie 2024, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, indicatorii pentru obiectivului de investiții ”Modernizarea...
- Advertisement -spot_img

IGSU – măsuri simple, dar vitale, pentru un cămin sigur

În locuința ta, siguranța este prioritară. Iată câteva măsuri simple, dar vitale, pentru a te asigura că ai un...

Creștem prin Educație Agricolă 

Noua față a învățământului agricol în 2024: De la licee în prag de desființare, la investiții de peste 43...

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you