ȘtiriPersoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui...

Persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor

-

- Advertisment -

La data de 22.03.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au efectuat un număr de 6 de percheziții domiciliare, pe raza județului Prahova, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor.

Simultan, pe teritoriul Franței, au fost efectuate 7 percheziții domiciliare și audieri de persoane privind activitatea aceluiași grup infracțional, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă încheiat prin intermediul EUROJUST cu autoritățile judiciare franceze.
În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna ianuarie 2019, pe raza municipiului Ploiești, județului Prahova a fost constituit un grup infracțional organizat care a acționat în mod coordonat până în anul 2022, grup specializat în săvârșirea unor infracțiuni grave, respectiv trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor, prin recrutarea persoanelor vătămate și exploatarea acestora pe teritoriile Republicii France și Regatului Spaniei.
Astfel, membrii grupării au obținut sume importante de bani de pe urma practicării prostituției pe teritoriul Franței a mai multor persoane vătămate recrutate prin metoda lover boy, acestea fiind forțate să continue activitatea prin amenințări și acte de violență îndreptate împotriva lor sau a membrilor familiei. Persoanele vătămate erau promovate pe diverse site-uri de profil ca fiind persoane ce oferă servicii sexuale contracost.
O parte din sumele obținute în această modalitate au fost trimise în România prin servicii de transfer rapid, iar o altă parte a fost colectată direct de către membrii grupării și transportată în România. Prin serviciile de transfer bancar a fost transmisă către sau de către membrii grupării suma de 1.404.858 USD (bani trimiși din 250 de localități de pe teritoriul a 25 de state). De asemenea, parte din bani obținuți au fost investiți în autoturisme de lux, înmatriculate pe numele unor societăți comerciale.
Deși nu obțineau venituri în mod legal, membrii grupării au afișat un stil de viață extravagant, caracterizat prin deținerea de mașini scumpe, îmbrăcăminte și bijuterii de la branduri cunoscute și scumpe, frecventarea unor medii și locuri selecte.
Din activitățile de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat că au fost recrutate 19 persoane în scopul practicării prostituției în beneficiul grupului infracțional organizat, cercetările vizând 7 persoane despre care există bănuiala că au fost implicate în activitatea infracțională.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării 13 telefoane mobile, un laptop, 3 carduri de memorie, un memory stick, 2200 euro, 3300 lire turcești, un inel în valoare de aproximativ 8000 lei, 5 carduri bancare, 2 cartele SIM, înscrisuri și 6 autoturisme de lux. De asemenea, în urma percheziției efectuate pe teritoriul Franței au fost descoperite 11 persoane vătămate și au fost identificate și ridicate 16 telefoane și 20.415 euro.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.
Precizăm faptul că, în cursul anului 2021, urmare a cooperării polițienești cu sprijinul EUROPOL, între autoritățile române, franceze și spaniole a fost încheiat un Operational Task Force (OTF), autoritățile judiciare din Franța desfășurând cercetări în cadrul Operațiunii ”Laraprox”, iar autoritățile judiciare din Spania desfășurând cercetări în cadrul Operațiunii ”Tatar”, cu privire la activitatea aceluiași grup infracțional implicat în exploatarea tinerelor de naționalitate română pe teritoriul Franței și Spaniei.
La acțiune a participat un analist din cadrul EUROPOL, o delegație de polițiști din cadrul OCRTEH/Franța, ofițerul de legătură francez acreditat în România, o delegație de polițiști din cadrul Policia National/Spania și ofițerul de legătură spaniol acreditat în România.
În urma cooperării internaționale cu autoritățile judiciare din Franța și Spania, au fost emise 5 mandate europene de arestare de către autoritățile franceze ce vor fi puse în executare pe teritoriul României.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ”Matei Basarab” Ploiești. Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, la nivelul agenției fiind organizat un centru de coordonare pentru ziua comună de acțiune.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe și la Summitul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat joi, 13 iunie 2024, la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe...

Efectele meteo înregistrate în ultimele 24 de ore 

Încă de la intrarea în vigoare a prognozelor emise de meteorologi, pompierii salvatori din județele aflate sub incidenta acestora...

Concours Mondial de Bruxelles în premieră în Romania 

Reprezentanții celui mai mare concurs internațional de vinuri la nivel mondial, Concours Mondial de Bruxelles, au ales România ca...

Mesajul lui Nicolae Ciucă de Ziua Eroilor

Astăzi, de Ziua Eroilor, am participat la ceremonia de la Mormântul Ostașului Necunoscut, unde am adus un omagiu sacrificiului...
- Advertisement -spot_img

Polițiștii IPJ Brașov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice pun în aplicare, 50 de mandate de percheziție domiciliară și 6 ordonanțe de ridicare...

La data de 13 iunie 2024, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Brașov - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice...

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Arad au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 2 inculpați, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii...

La data de 12.06.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad...

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you