În fiecare an, la 20 martie, sărbătorim Ziua Internațională a Francofoniei. Francofonia reunește astăzi 88 de state și guverne într-o comunitate care depășește promovarea utilizării limbii franceze. Francofonia este o comunitate de valori care privește cu responsabilitate către Francofonia viitorului, într-o lume pe care ne-o dorim sigură, liberă, democratică și unită, bazată pe respectul dreptului internațional și cooperarea multilaterală, o lume a păcii, cooperării, dezvoltării durabile, o lume în armonie cu mediul înconjurător și respectuoasă cu natura.
Din păcate, valorile noastre comune sunt serios amenințate de la un capăt la altul al spațiului francofon, din Europa de Est până în Africa de Vest. Ucraina, stat observator al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), este victima unui oribil război ilegal de agresiune lansat de Rusia, condamnat în cei mai fermi termeni de o majoritate covârșitoare de state membre ONU, inclusiv de către 64 de state din cele 81 de state membre OIF. România apreciază sprijinul multor țări membre ale Francofoniei, în special țările învecinate cu Ucraina, state membre sau asociate cu OIF, pentru contribuția lor substanțială și unitară destinată refugiaților care caută adăpost de ororile războiului.
România rămâne ferm angajată în promovarea și apărarea păcii, securității și drepturilor omului în Africa francofonă, prin prezența pe teren, în cadrul operațiunilor de menținere a păcii ale ONU sau al misiunilor UE de reconstrucție post-conflict. România își împărtășește experiența acumulată în operațiuni de menținere a păcii/reconstrucție post-conflict prin diferite cursuri de formare oferite în limba franceză. România a făcut o contribuție financiară voluntară la Fondul OIF dedicat femeilor și fetelor din Africa Francofonă aflate în dificultate, „La Francophonie avec Elles”.
România rămâne în fruntea solidarității francofone, fie că este vorba de burse pentru educație, sprijin pentru menținerea păcii și reconstrucție post-conflict, ajutor umanitar, echitate de distribuție a vaccinurilor anti-COVID19 sau dezvoltare durabilă.
Educația copiilor și tinerilor francofoni este una dintre pietrele de temelie ale Francofoniei de mâine. România își asumă pe deplin rolul de stat emblematic al Francofoniei, inclusiv în domeniul dezvoltării Francofoniei Științifice, beneficiind de 116 filiere universitare francofone. Programul de burse de cercetare doctorală și postdoctorală „Eugen Ionescu”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe și gestionat în colaborare cu Agenția Universitară de la Francofoniei, este una dintre dovezile în acest sens, aproape toți beneficiarii burselor provenind din Africa francofonă.
Împreună, solidari, avem datoria de a construi o lume mai bună pentru generațiile viitoare, în care pacea, democrația, respectul pentru drepturile omului, dezvoltarea durabilă și respectul pentru mediu să fie realitatea de zi cu zi a întregii omeniri. Ensemble, construisons la Francophonie de l’avenir!