ȘtiriO sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în...

O sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna februarie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă

-

- Advertisment -

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

KISS IOSIF, la data faptei primar al comunei Târlungeni, județul Brașov,sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

CAZAN CLAUDIU ION, la data faptei administrator public al Primăriei comunei Târlungeni, județul Brașov și reprezentant al acestei instituții în relația cuAgenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

Două persoane fizice, reprezentant al unei societăți comerciale respectiv diriginte de șantier, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În contextul implementării proiectului „Proiectul integrat pentru dezvoltarea infrastructurii în comuna Tărlungeni (….)”, inculpatul Cazan Claudiu Ion, la instigarea primarului Kiss Iosif și cu ajutorul celorlalți doi inculpați,  ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), în cursul anului 2013 mai multe documente false (situații de plată, borderouri, etc.) privitoare la pretinse cheltuieli efectuate în derularea proiectului.

 Documentele respective, puse la dispoziție de reprezentantul societății comerciale care se ocupa de realizarea proiectului și de dirigintele de șantier (inculpați în prezenta cauză), ar fi atestat, printre altele:

– montarea la obiectivul „cămin cultural” a unei centrale termice cu puterea de 57 Kw (în realitate fiind montată o centrală electrică de numai 28 de Kw).

– montarea la obiectivele „creșă” și „cămin cultural” a unei tâmplării din lemn cu geam termopan (în realitate tâmplăria montată fiind din PVC cu geam termopan), 

– existența instalației paratrăsnet la obiectivul „creșă” la data solicitării decontării (în realitate aceasta fiind realizată ulterior),

Ulterior acestor demersuri, ar fi fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 384.351 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți inculpații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea unor infracțiuni defolosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma complicității și a instigării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2013, cei doi inculpați ar fi ajutat două persoane să depună la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false (adeverințe, procese-verbale de adjudecare, etc.) în scopul obținerii de fonduri nerambursabile în cadrul a trei proiecte (înființare fermă și dotare birouri).

Ulterior obținerii aprobării finanțărilor, în scopul obținerii unor sume bănești pentru folosul propriu, cei doi inculpați, prin intermediul societăților pe care le controlau, ar fi furnizat beneficiarilor bunuri și servicii la o valoare de zeci de ori mai mare decât valoarea reală de piață (în special echipamente IT, mobilier, creare de website-uri și diverse soft-uri).

De menționat este faptul că, într-unul dintre cazuri, finanțarea nu a fost obținută, deoarece dosarul a fost respins la plată de autoritatea contractantă.

Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 365.546 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru inculpați (două persoane fizice și două societăți comerciale), beneficiari ai fondurilor nerambursabile, obținute în maniera de mai sus.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, în concret dreptul de a accesa fonduri europene,

– 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, în concret dreptul de a accesa fonduri europene,

– SC Cons Construct Plan SRL – amendă în sumă de 13.000 lei și interzicerea de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de 2 ani,

– SC Adora&Raffele Consulting SRL – amendă în sumă de 6.000 lei și interzicerea de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de un an.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2016 și 2018, în contextul solicitării unui sprijin financiar în cadrul submăsurii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, inculpata ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false (declarații pe proprie răspundere, contracte de arendă etc.), demersuri în urma cărora aceasta ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 226.200 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, om de afaceri,  sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, inculpatul l-ar fi ajutat pe un alt om de afaceri să remită lui Stanciu Alin-Bănică, la data faptelor primar al comunei Izvoarele, jud. Giurgiu, suma de 50.000 euro (reprezentând o primă tranșă din cei 200.000 euro pretinși inițial), în schimbul promisiunii acestuia, că va interveni pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

 Presupusa intervenție trebuia să aibă ca finalitate exonerarea unei societăți comerciale a omului de afaceri de plata obligațiilor fixate în sarcina acesteia, ca urmare a unui control efectuat de instituția mai sus menționată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Inculpatul Stanciu Alin-Bănică  a fost trimis în judecată anterior, în legătură cu faptele descrise (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=5507).

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, administrator al unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul ar fi pus la dispoziția altor doi oameni de afaceri un număr de 55 facturi fiscale reprezentând contravaloarea unor livrări fictive de materii prime (piatră), documente care au fost evidențiate ulterior în contabilitatea unei societăți pe care cei doi o administrau.

Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de 4.310.245 lei (reprezentând obligaţii fiscale de natura impozitului  pe profit de 1.935.803 lei şi obligaţii fiscale de natura T.V.A. de plată de 2.374.442 lei.). 

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cei doi oameni de afaceri, beneficiari ai celor 55 de facturi fiscale – comunicat nr. 22 din 07 ianuarie 2022 (comunicatul nr. 7 – https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10787 ).

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul l-ar fi ajutat pe un alt om de afaceri să obțină pe nedrept în contextul implementării proiectului – „Fabrica de nutrețuri combinate capacitate 20T/H”, fonduri nerambursabile în valoare totală de 5.412.045 lei (cauză mediatizată prin comunicatul nr. 1746/VIII/3 din 08 decembrie 2014 – https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=5660 ).

Concret, în cursul anului 2008inculpatul ar fi participat activ la simularea procedurii de achiziție a unor echipamente prin faptul că i-ar fi pus la dispoziție omului de afaceri mai multe documente (invitație de participare, oferte, etc.), demersuri care i-au permis acestuia din urmă să cumpere produsele respective de la o societate pe care o controla și la prețuri supraevaluate. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dâmbovița.

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie-aprilie 2020, inculpatul ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză), cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni economice, suma de 350.000 de euro.

Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpat pentru a-și exercita influența pe care a afirmat că o are asupra unui ofițer de poliție, delegat să efectueze acte de urmărire penală în cauza în care era vizat omul de afaceri, în scopul determinării acestuia să-i remită martorului o fotocopie a dosarului în care era cercetat, precum și să efectueze cercetările în cauza respectivă în sensul emiterii unei soluții de clasare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Conferința “Diplomația academică în contextul Alianțelor de Universități Europene”

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat joi, 31 octombrie 2024, la Timișoara, la Conferința „Diplomația academică în contextul Alianțelor...

Vizita de lucru în Regatul Norvegiei a secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a avut miercuri, 30 octombrie 2024, o sesiune de consultări cu...

Informații despre situația cetățenilor români din Comunitatea Valenciană

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează despre situația cetățenilor români din Comunitatea Valenciană, în contextul inundațiilor care au afectat Regatul...

Publicarea de către Comisia Europeană a Pachetului privind Extinderea Uniunii Europene 2024

Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea de către Comisia Europeană, la 30 octombrie 2024, a Pachetului anual privind Extinderea Uniunii...
- Advertisement -spot_img

Gabriela Firea la Gala “Winners of the Future”,

România are tineri excepționali care merită premiați, scoși în față pentru a fi cunoscuți, merită să devină chiar ei...

Un nou sistem de scanare cu raze X, operațional: Vama Siret, cea mai mare de la frontiera cu Ucraina, dotată cu un scaner fix...

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română anunță punerea în funcțiune a unui nou sistem de scanare cu raze X...

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you