ȘtiriCOMBATEREA CRIMINALITĂȚII ORGANIZATE, PRIORITATE A POLIȚIEI ROMÂNE

COMBATEREA CRIMINALITĂȚII ORGANIZATE, PRIORITATE A POLIȚIEI ROMÂNE

-

- Advertisment -

Anul trecut, pentru destructurarea grupărilor de criminalitate organizată, au fost efectuate peste 5.300 de percheziții domiciliare, fiind reținute 2.124 de persoane și arestate preventiv 1.566 de persoane. Polițiștii au indisponibilizat aproape 3 tone de droguri, 4,6 kilograme de aur și bijuterii din aur, 834 de imobile, 996 de autoturisme, 83 de arme de foc, 24 de milioane de țigarete, 50 de tone de tutun vrac și 120 de kilograme de exploziv.

În anul 2021, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate  au derulat 1.633 de acțiuni operative, cu 8,9% mai multe ca în 2020 (1.500), precum și 574 de acțiuni de amploare, cu 18,5% mai multe ca în anul precedet (493).

În cadrul acțiunilor operative, au fost efectuate 5.328 de percheziții domiciliare (+32,9%) și au fost reținute 2.124 de persoane.

Totodată, măsura arestării preventive a fost dispusă pentru 1.566 de persoane, iar cea a controlului judiciar față de 865 de persoane.

Anul trecut, au fost destructurate cu +11,6% mai multe grupuri infracționale organizate (de la 129 în 2020 la 144 în 2021), cu 1.065 de membri.

În urma activităților de cercetare penală, numărul rechizitoriilor a crescut, în anul 2021, cu +7,8% (de la 1.234 în 2020 la 1.330 în 2021), iar cel al acordurilor de recunoaștere a vinovăției cu +2,3% (de la 410 în 2020 la 419 în 2021).

În anul 2021, în urma acțiunilor desfășurate de polițiștii de combatere a criminalităţii organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. sau în acţiunile proprii de urmărire penală, au fost instituite sechestre asigurătorii, ori au fost ridicate, în vederea confiscării, 7.772.070 de lei, 3.692.470 de euro, 170.323 de dolari americani și 49.003 alte valute transformate în euro.

De asemenea, au fost indisponibilizate 4,6 kilograme de aur și bijuterii din aur, 834 de imobile, 996 de autoturisme, 83 de arme de foc, 24.781.396 de țigarete, 50.206 kilograme de tutun vrac, 120 de kilograme de exploziv, dar și monedă falsă, în valoare de 420.240 de lei, 630.515 euro, 750.935 de dolari americani și 9.895 de lire sterline.

Totodată, au fost confiscate 2.932,7 kilograme de droguri, dintre care 2.326,6 kilograme de droguri de mare risc, 506,1 kilograme de droguri de risc și 57.389 de comprimate diverse, fiind identificate 135 de culturi ilegale (dintre care 61 indoor).

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au reușit, în cele 12 luni ale anului 2021, destructurarea unor grupări importante de criminalitate organizată.

1. Dintre acestea, amintim că, la data de 20 mai 2021, a fost realizată cea mai mare captură de heroină din România și destructurarea unei grupări infracționale organizate, formată din cetățeni români și străini, specializată în transportul unor cantități importante de heroină către țări din vestul Europei.

În urma percheziției unor containere în portul Constanța, a fost identificată cantitatea istorică de 1.452 de kilograme de heroină, care au fost disimulate într-un container cu materiale de construcții. Este a doua cea mai mare captură de heroină din UE din ultimii ani.

Astfel, la data de 5 noiembrie 2021, a fost dispusă trimiterea în judecată a 8 persoane bănuite pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc.

2. La data de 21 aprilie 2021, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au reușit destructurarea unui grup infracțional organizat,  efectuând 38 de percheziții domiciliare, la persoane bănuite de trafic de droguri de risc, în județele Sibiu, Cluj, Alba și Brăila.

Din cercetări a reieșit că, de la începutul anului 2020, o grupare de criminalitate organizată ar fi acționat în județele Sibiu, Cluj, Alba și Brăila, iar membrii acesteia ar fi desfășurat, în mod coordonat, activități de procurare, transport, deținere și comercializare către consumatori a unor droguri de risc (cannabis), sau substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.

Astfel, au fost puse în executare 31 de mandate de aducere, fiind trimiși în judecată, prin rechizitoriu, 35 de persoane, dintre care 21 în stare de arest preventiv.

3. La data de 8 noiembrie 2021, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au reușit destructurarea unui grup infracțional organizat, care avea ca scop principal săvârșirea infracțiunilor de contrabandă cu țigarete, în județele Neamț, Suceava, Vaslui și Iași, fiind efectuate 39 de percheziții domiciliare și puse în executare 22 de mandate de aducere.

Persoanele bănuite ar fi acționat coordonat, în judeţele Neamț, Suceava, Vaslui și Iași, în vederea colectării, preluării, depozitării, transportului şi comercializării, în mod repetat, de ţigarete introduse în mod ilicit, pe teritoriul României, din zona frontierei cu Ucraina.

Au fost luate măsuri preventive față de 15 persoane.

4. La data de 1 martie 2021, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au destructurat un grup infracțional organizat, cu caracter transfrontalier, format din cetățeni români și străini (sirieni, egipteni, irakieni), care ar fi efectuat activităţi de găzduire, transfer, călăuzire și transport de migranţi în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României.

În documentarea activității infracționale a grupării organizate, au fost reținute 4 incidente de traficare ilegală a migranților indieni, cu peste 30 de migranți ilegali, o parte dintre aceștia fiind depistați la granița româno-ungară, ascunși în mijloace de transport marfă, în condiții care le-ar fi putut periclita viața și integritatea corporală.

În urma acțiunii, au fost arestate preventiv 23 de persoane. Acțiunea a fost realizată cu sprijinul EUROPOL.

5. La data de 24 noiembrie 2021, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au reușit destructurarea unei grupări infracționale, care ar fi sustras diverse cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare Mihail Kogălniceanu.

Prejudiciul reclamat a fost de aproximativ 2.000.000 de dolari.

Astfel, au fost efectuate 6 percheziții domiciliare, 7 persoane fiind arestate preventiv, pentru 30 de zile.

6. La data de 17 noiembrie 2021, polițiștii Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au reușit destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializată în săvârșirea de infracțiuni de contrabandă cu pietre semiprețioase (chihlimbar) și indisponibilizarea a peste 650 de kilograme de pietre semiprețioase.

Astfel, în perioada februarie – noiembrie 2021, prin intermediul firmelor de curierat, membrii grupului ar fi expediat, în colete, aproximativ 5.350 de kilograme de chihlimbar provenit din contrabandă, declarând, în mod nereal, că acestea ar conține „detergent” sau alte bunuri generale.

Urmare a acțiunilor, trei persoane, membre ale grupării, au fost arestate preventiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești au dispus,  în două cauze penale, reținerea a doi inculpați,  cercetați pentru săvârșirea  unor infracțiuni de trafic de...

La data de 16.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești...

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea a doi inculpați,  cercetați pentru săvârșirea  unor infracțiuni de trafic de droguri de risc.

La data de 16.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești...

România va avea un rol important în dezvoltarea noilor tehnologii, precum inteligența artificială

Viitorul nostru depinde de digitalizare, iar România va avea un rol important în dezvoltarea noilor tehnologii, precum inteligența artificială....

Cercetați pentru efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sun susceptibile de a avea efecte psihoactive

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată...
- Advertisement -spot_img

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca la a doua ediție a Conferinței privind securitatea Mării Negre de sub egida Platformei Crimeea

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a participat la a doua ediție a Conferinței privind securitatea Mării...

Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia conferinței de presă prilejuite de întâlnirea cu ministrul Federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser

Bună ziua, tuturor! Îmi face plăcere să deschid această conferință de presă, alături de doamna ministru federal al Afacerilor Interne,...

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you