ȘtiriEVALUAREA ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATE DE AGENŢIA NAŢIONALĂ ANTIDROG ÎN ANUL...

EVALUAREA ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATE DE AGENŢIA NAŢIONALĂ ANTIDROG ÎN ANUL 2021 

-

- Advertisment -

Agenția Națională Antidrog (ANA) a organizat ședința de evaluare a activității din anul 2021, în prezenţa domnului chestor general de poliție Bogdan DESPESCU, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, la ședință participând, prin intermediul sistemului de videoconferință, reprezentanți ai tuturor structurilor ANA. 

În anul de referinţă, eforturile instituţionale s-au materializat atât în coordonarea, evaluarea şi monitorizarea, la nivel naţional a politicilor în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, cât şi în dezvoltarea, promovarea şi implementarea, într-o manieră unitară, integrată şi continuă, a răspunsului din domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri.

În domeniul prevenirii consumului de droguri în școală, în anul școlar 2020-2021, au fost implementate, la nivel național, 5 proiecte: “CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI”, „ABC-UL EMOŢIILOR”, “MESAJUL MEU ANTIDROG”, “NECENZURAT” şi „FRED GOES NET”.  În  cadrul proiectelor, au fost obţinute următoarele rezultate:

Nr. de cadre didactice formate şi informate: 6.790  

Nr. de preşcolari, beneficiari ai proiectelor: 17.530

Nr. de elevi, beneficiari ai proiectelor: 111.265

Nr. de părinţi informaţi în cadrul proiectelor: 35.469

În ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în familie, au fost derulate, la nivel naţional, 9 activităţi interactive cu părinţii în cadrul proiectului „EU ŞI COPILUL MEU”, fiind obţinute următoarele rezultate: 138 de cadre didactice formate, 107 cursuri susţinute, 1.676 de beneficiari (părinţi) participanţi în proiect.

În anul 2021, ANA a implementat 5 campanii de prevenire a consumului de droguri

Ø Campania naţională media de prevenire a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive  în cadrul populaţiei şcolare şi părinţilor – „FII LIBER!”. Campania s-a desfășurat în perioada martie 2020 – iunie 2021, având următoarele rezultate: 1500 de postări și 176.000 de vizualizări ale spotului în reţelele de socializare, grupuri de whatsapp ale părinților, pe paginile de Facebook ale instituțiilor de învățământ și ale partenerilor locali; 20.000 de apariții ale spotului la diferite televiziuni; 28 sesiuni de instruire voluntari; 1.414 întâlniri; 1.378 activități adresate elevilor de liceu și studenților; 435 de activități în comunitate; 79.947 beneficiari campanie (voluntari, profesori, elevi, studenţi, populaţie generală).

Ø Pentru marcarea “Zilei mondiale fără tutun – 31 mai 2021“, Agenția Națională Antidrog s-a alăturat campaniei de sănătate și prevenție ”Renunți și câștigi”, inițiată de către Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, desfășurată în perioada 21 mai-11 iulie 2021, şi a avut următoarele rezultate: 515 activități de prevenire în școli generale și licee, precum și 2 activități adresate studenților, care au avut beneficiari direcți un număr de 17.004 elevi, 55 de studenți, 558 de profesori; 80 de activități de informare în comunitate având ca beneficiari 11.938 membrii ai comunităților locale; 1.019 persoane înscrise la concurs și 1 câștigător, desemnat prin tragere la sorți.

Ø Pentru marcarea „Zilei naţionale fără tutun” – 18 noiembrie 2021, Agenția Națională Antidrog a preluat, ca în fiecare an, mesajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, care în 2021 a constat în angajamentul de renunțare la fumat: “Commit to quit” (adaptat ca “De azi mă las de fumat!/Beneficiile renunțării la fumat”). La nivel local, s-au desfășurat activități de informare sau dezbateri online.

Ø Campania naţională pentru marcarea „Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri”  – 26 iunie 2021. Mesajul ”Contribuie la o informare corectă! Poți salva vieți!” a îndemnat atât instituțiile publice, ONG-urile cu atribuții în domeniu, cât și pe fiecare individ în parte să promoveze informarea în ceea ce privește drogurile și efectele acestora din surse oficiale și care au la bază evidențe științifice. Atât la nivelul municipiului București, cât și la nivel regional, prin intermediul platformelor online, specialiştii ANA au organizat întâlniri tehnice cu factorii decizionali ai autorităților administrației publice locale, având ca subiect proiectul planurilor locale de implementare a Strategiei naționale în domeniul drogurilor.

Ø Campania 19 ZILE DE PREVENIRE A ABUZURILOR ȘI VIOLENȚELOR ASUPRA COPIILOR ȘI TINERILOR – 1-19 noiembrie 2021 s-a desfășurat în parteneriat cu Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative – Secţiunea România (FICE România) și a presupus organizarea, în special în școli, de acțiuni pentru a schimba comportamentul social, a educa și a mobiliza copiii, școlile, diversele organizații și partenerii societății civile să se implice în prevenirea unora sau mai multora dintre temele asociate abuzului.

Anul trecut, Agenția Națională Antidrog a continuat asigurarea furnizării de servicii de asistenţă integrată pentru persoanele consumatoare de droguri, prin rețeaua teritorială formată din 47 de Centre de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) şi 3 Programe de Asistență Integrată a Adicțiilor (PAIA) din municipiul Bucureşti. Astfel, 2.596 de consumatori de droguri au beneficiat, cel puţin o dată, de serviciile de asistență ale ANA.

Agenția a implementat, şi în anul 2021, Programul de Asistență Mobilă (PAM), prin intermediul căruia s-au furnizat servicii specializate (inclusiv tratament substitutiv cu metadonă) pentru persoanele aflate în stare privativă de libertate la nivelul Centrelor de Reţinere și Arestare Preventivă din București.

Specialiștii ANA au asigurat, pe tot parcursul anului analizat, funcţionarea Programului de consiliere pentru adolescenți și părinți, ce are ca misiune sprijinirea și asistarea părinților/aparținătorilor legali pentru a face față dificultăților psihosociale care afectează relațiile familiale, pentru dezvoltarea competențelor parentale și, totodată, sprijinirea adolescenţilor atunci când apar probleme de consum. În acest sens, au fost susţinute 3 şedinţe de consiliere socială, 36 de şedinţe de consiliere cu adolescenţii consumatori de droguri şi 11 şedinţe de consiliere cu părinţii adolescenţilor consumatori de droguri.

În cadrul Programului tip Centru de zi pentru adulţi consumatori de droguri au fost furnizate servicii de consiliere psihologică – şedinţe individuale şi de grup, activităţi de dezvoltare educaţională, personală şi socială, orientare socio-profesională; activităţi de petrecere a timpului liber, consiliere medicală, reducere a riscurilor medicale asociate, planificare familială. Astfel, pe parcursul anului 2021, în cadrul acestui program au fost organizate 18 ateliere psihologice la care au participat 9 persoane.

În ceea ce privește cercetarea, evaluarea și informarea în domeniul drogurilor, în anul 2021, evidenţiem: Ancheta de supraveghere comportamentală şi serologică (BSS-Behavioural Surveillance Survey) în rândul consumatorilor de droguri injectabile din Bucureşti,  Studiul european online privind drogurile – modele de consum şi Studiul privind consumul de droguri în rândul tinerilor care frecventează medii recreaționale.

În anul 2022, Agenţia Naţională Antidrog va continua eforturile pentru îndeplinirea obligațiilor  asumate de România, prin convenții şi acorduri în domeniul drogurilor și precursorilor sau cele generate de legislația europeană și națională specifică domeniilor aflate în responsabilitate, şi va acorda o atenţie sporită consolidării relaţiei cu societatea civilă, care reprezintă un real partener în lupta împotriva drogurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Mesajul lui Nicolae Ciucă de Ziua Eroilor

Astăzi, de Ziua Eroilor, am participat la ceremonia de la Mormântul Ostașului Necunoscut, unde am adus un omagiu sacrificiului...

Polițiștii IPJ Brașov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice pun în aplicare, 50 de mandate de percheziție domiciliară și 6 ordonanțe de ridicare...

La data de 13 iunie 2024, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Brașov - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice...

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Arad au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 2 inculpați, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii...

La data de 12.06.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad...

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu prilejul Zilei Eroilor

Ziua Eroilor este unul dintre reperele cu semnificație aparte pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare dintre cei care înțeleg...
- Advertisement -spot_img

Mesajul premierului Marcel Ciolacu cu prilejul Zilei Eroilor și a Înălțării Domnului

Marcăm astăzi o zi importantă din calendarul creștin-ortodox, Sfânta sărbătoare a Înălţării Domnului, și, deopotrivă, o zi de aducere-aminte...

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you