ȘtiriConsultările ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul francez...

Consultările ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul francez Jean-Yves Le Drian. Găzduirea de către ministrul român de externe a unei reuniuni a miniștrilor de externe ai Formatului București 9 cu Franța și cu participarea Ucrainei

-

- Advertisment -

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea miercuri, 2 februarie 2022, consultări politice cu ministrul pentru Europa și al afacerilor externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, în contextul vizitei la București a demnitarului francez.

La data de 3 februarie 2022, ministrul Bogdan Aurescu va găzdui o rundă de consultări (în format hibrid) pe tema situației îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre a miniștrilor afacerilor externe ai statelor din Formatul București 9 (B9) cu ministrul  Jean-Yves Le Drian, la care va lua parte, la invitația ministrului român de externe, și ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Vizita ministrului Jean-Yves Le Drian reconfirmă relația specială de prietenie dintre România și Republica Franceză, definită de Parteneriatul strategic reînnoit, precum și dinamica deosebită a dialogului bilateral la nivel înalt, alături de colaborarea și coordonarea strânse în cadru european și aliat.

În cadrul întrevederii bilaterale a ministrului Bogdan Aurescu cu omologul francez, care va avea loc la 2 februarie, va fi evaluat stadiul implementării Foii de parcurs România – Republica Franceză, cu accent pe domeniile de interes comun, precum aprofundarea cooperării economice, care înregistrează o tendință ascendentă după perioada dificilă generată de pandemia de COVID-19.

Totodată, cei doi demnitari vor analiza stadiul și perspectivele proiectelor și dosarelor de interes strategic de pe agenda bilaterală, inclusiv aprofundarea cooperării și consolidarea suplimentară a dialogului bilateral în domeniul securității.

Vor fi abordate prioritățile de acțiune la nivel UE, mai ales în condițiile în care Franța exercită, pe durata acestui semestru, Președinția Consiliului UE, un mandat exercitat într-un moment important pentru viitorul Uniunii Europene și care coincide cu aniversarea a 15 ani de la aderarea României la UE.

În ceea ce privește runda de consultări a Formatului București 9 (B9), la nivelul miniștrilor afacerilor externe din statele aliate de pe Flancul Estic, găzduită de ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, cu participarea ministrului pentru Europa și al afacerilor externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, acestea vor prilejui un schimb aprofundat de evaluări privind evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică/regiunea Mării Negre, cu impact asupra securității euroatlantice în ansamblul său, din care securitatea Mării Negre face parte integrantă. Totodată, în cadrul reuniunii vor fi discutate și măsurile pentru consolidarea, în mod unitar și coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin întărirea posturii aliate de descurajare și apărare, inclusiv în urma anunțului recent al Franței de a contribui la acest efort, prin sporirea prezenței sale militare în România.  

La inițiativa ministrului afacerilor externe al României, reuniunea în Format B9 cu Franța va cuprinde și o sesiune la care va participa ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba, în semn de solidaritate și susținere pentru securitatea și stabilitatea acestei țări, precum și pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială.

Vizita ministrului pentru Europa și al afacerilor externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, la București este prilejuită de participarea sa la ședința solemnă a Parlamentului României dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Informații suplimentare

Formatul B9 este o iniţiativă lansată în 2015 de Preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, şi de Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă cele 9 state membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Formatul B9 este o platformă deosebit de utilă pentru aprofundarea dialogului și cooperării între aliații de pe Flancul Estic al NATO, în vederea articulării contribuției specifice a acestora la procesele în derulare din cadrul Alianței, în deplină concordanță cu principiile solidarității și indivizibilității securității tuturor statelor membre NATO.

Utilitatea Formatului B9 pentru coordonarea și consultarea transatlantică a fost reconfirmată recent inclusiv prin frecvența utilizării acestui format în dialogul cu SUA, la toate nivelurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Pași concreți pentru realizarea primului Centru de Excelență pentru Diagnosticare și Tratament cu Protonoterapie

Ministerul Sănătății demarează procedurile pentru realizarea primului Centru de Protonoterapie din România cu Fonduri Europene! Workshop cu experți în radioterapie/protonoterapie,...

Cercetați pentru înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos 

La data de 16 iulie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au fost sesizați, prin plângere, de către...

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Justiției Penale Internaționale

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Justiției Penale Internaționale, prilejuită de adoptarea, la 17 iulie 1998, a Statutului de...

Succes sportivilor și antrenorilor din delegația României la Jocurile Olimpice de la Paris

Marcel Ciolacu le-a urat azi succes sportivilor și antrenorilor din delegația României la Jocurile Olimpice de la Paris și...
- Advertisement -spot_img

Alexandru Rafila – Construim spitale noi prin PNRR!

Construim spitale noi prin #PNRR! În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (#PNRR), facem pași importanți pentru a transforma...

Procurorii DIICOT– Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea a doi inculpați,  cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii  de trafic de droguri de risc.

La data de 15.07.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea...

Must read

Pași concreți pentru realizarea primului Centru de Excelență pentru Diagnosticare și Tratament cu Protonoterapie

Ministerul Sănătății demarează procedurile pentru realizarea primului Centru de...

You might also likeRELATED
Recommended to you