Sistemul de sănătate românesc suferă de lipsa unei viziuni, a unui plan de reformă eficientă, suferă de înțelegerea faptului că actul decizional trebuie să aibă loc după o înțelegere clară a situației și a soluțiilor. Nu înseamnă neapărat că omul politic trebuie să fie specialist în domeniul în care ia decizii, ci că trebuie să fie informat cuprinzător și într-un mod în care să înțeleagă și el dar și cei care sunt afectați de aceste decizii. Nu este obligatoriu ca politicianul să urmeze sfatul specialistului, el trebuie însă să fie capabil să înțeleagă decizia pe care o va lua.
Aici apare sincopa, politicianul român fiind în general lipsit de înțelegerea condiției sale, a ce înseamnă să fii om politic. Se pare, totuși, că în cursul alegerilor locale din 2020, cel puțin un partid, anume PNL, a încercat o strategie nouă, anume alăturarea unui specialist în sănătate echipei de campanie pentru alegerile din Capitală. Chiar dacă alegerile pareau să fie o cursă câștigată de coaliția anti-PSD, realitatea dovedind mai târziu că este mai complexă, echipa de campanie a PNL-iștilor l-a adus, printre alții, pe Adrian Miulescu, specialist în managementul sistemului medical, care era consilierul personal în domeniul sănătății al premierului Ludovic Orban, să centralizeze, să vină cu propuneri și să aducă coerență planurilor candidaților PNL la alegerile locale din București. Experiența sa și legăturile puternice pe care acesta le are atât cu sistemul medical de stat și privat dar și cu asociațiile profesionale din Sănătate au fost decisive pentru relaționarea candidaților PNL cu managerii instituțiilor de sănătate private și cu medicii bucureșteni, în special medicii de familie.
Pentru prima dată, candidații pentru primăriile locale bucureștene se întâlneau instituțional cu gardienii sănătății bucureștenilor, le auzeau cererile și veneau la rândul lor cu soluții aplicabile la nivelul sectoarelor dar și la nivel de metropolă, și pentru ca asta să se întâmple a fost nevoie ca specialiști în managementul sănătății să informeze și ghideze omul politic în procesul decizional. Și să nu uităm, toate acestea aveau loc în perioda cea mai acută a pandemiei provocată de Covid-19, Adrian Miulescu fiind o parte importantă din echipa guvernamentală care încerca să facă un sistem de sănătate șubrezit de zeci de ani de neglijență să funcționeze performant și să salveze viețile cetățenilor români.
Poate că este o lecție pentru toate partidele, să aibă specialiști în spate lor, nu care să ia deciziile pentru ei dar care să-i ajute să înțeleagă foarte bine situația și care sunt soluțiile, decizia urmând a se lua în cunoștință de cauză.