Ce să nu aștepți vreodată de la politicienii români? – Dezbateri.
Astfel de acțiuni, precum cea petrecută odată cu demiterea lui Vlad Voiculescu, întăresc ideea că românii nu mai au deloc încredere în politicieni și în partidele pe care aceștia le reprezintă. Mai mult de atât, ce am învățat în ultimii ani, începând cu alegerile prezidențiale din 2016 și până astăzi, este că toate discuțiile se învârt în jurul incompetenței, hoției și corupției.
Mai contează care sunt problemele urgente în țară? Nu contează atât timp cât ai pe cine da vina. Și dacă nu ai pe cine să dai vina din opoziție sau chiar din alianță, vin alegerile și iar va fi vina celor care nu ies la vot. Cu alte cuvinte, în continuare, fiecare guvernare de care vom avea parte, va fi acaparată de instabilitate.
Cam asta s-a întâmplat și acum cu demiterea lui Vlad Voiculescu. În afară de încrâncenările de pe Facebook dintre susținătorii lui Vlad Voiculescu versus cei care sunt împotriva lui, cine a înțeles ceva concret din toată povestea asta? Cred că nimeni, pentru că oamenii ăștia nu știu să își asume nici greșelile, nici responsabilitatea și nici acțiunile.
Credeți că în toată perioada asta, Cîțu, Barna, Voiculescu, au stat cu gândul la oamenii care suferă pe paturile de spital? Acolo unde sunt paturi. Dacă dădeau doi bani pe oameni, ar fi lucrat și colaborat cu adevărat ca o alianță împotriva celui mai de temut dușman de la ora asta – Coronavirus în echipă cu sistemul de sănătate public din România.
De ce este USR PLUS pe minus?
Încă odată s-a dovedit că actualii lideri politici ai României sunt funcționari și mai puțin spre deloc reformatori. După ce s-a supărat și amenințat că își ia partidul și pleacă acasă, Dan Barna și-a dat seama pentru prima dată că povestea din jurul demiterii lui Vlad Voiculescu nu este despre el sau despre cei 6 miniștri ai USR PLUS.
Este vorba și despre câteva sute de funcționari care depind de posturile primite odată cu intrarea partidului la guvernare. Dacă faci astfel de gesturi pripite, nu ai cum să mai rămâi nici măcar veșnic candidat al partidului la prezidențiale, că doar nu vă așteptați ca acesta să câștige vreodată. (dar asta e altă discuție)
USR PLUS pierde pentru că a reacționat la cald față de PNL. Pentru că a dat dovadă de infantilitate politică și pentru că așa știu liderii să reacționeze, mai întâi greșesc, apoi încearcă să repare – exact ca un copil mic. Florin Cîțu este intangibil în momentul de față în partid (cel puțin în tabăra lui și în ochii președintelui Iohannis), iar faptul că USR PLUS și-a jucat prost cărțile tura asta, și-au cam eliminat orice șansă de a pune presiune pe alianța formată cu PNL, în viitorul apropiat. Din istorie ar trebui să știm că PNL-ului nu îi plac atât de mult alianțele astfel încât dacă e deranjat de partener, începe să iasă în oraș cu alte partide.
Țara arde și baba se piaptănă
Luând în cosniderare situația prin care trecem, perioada asta era singura în care politicienii puteau da dovadă de un minimimum de omenie față de cetățeni. Ar fi putut coabita împreună pentru a face față cât mai bine virusului și repercusionilor acestuia. Dacă pe vremuri de criză și de disperare (pentru unii oameni) prioritățile sunt despre cum să le fie mai bine și mai confortabil liderilor politici, vă puteți imagina ce ne așteaptă când vor fi vremuri normale.
Până una alta, starea de conflit între partide este una permanentă, iar oamenii vor fi din ce în ce mai dezamăgiți și indiferenți. Conflictul constant produce îndepărtarea oamenilor de politică, absenteismul electoral crește, credibilitatea instituțiilor scade, în timp ce sediile partidelor se mută la televizor oferind prin vulgaritate un spectacol ieftin, un spectacol prin care oamenii sunt acaparați de vulgaritate și de emoții, niciodată de raționament.