Istoria românilor și Geografia României sunt esența națională și trebuie să rămână printre materiile predate tuturor copiilor. Să schimbăm cum și cât predăm, nu ce predăm!
Propunerea de schimbare a planului-cadru privind materiile studiate de liceeni a stârnit o dispută aprinsă între specialiștii ministerului Educației, profesori, academicieni și părinți. Fiecare are argumente pro și contra, însă, modul în care se expun ideile a împărțit lumea în tabere. Avem mare nevoie de reformă, dar aceasta se poate face prin dialog și cale de mijloc.
Mulți dintre elevi au lipsuri, chiar unele studii descriu situația în cuvinte mult mai dure. Au ajuns aici nu pentru că li s-a predat prea multă Istorie sau Geografie și prea puțină Matematică sau Informatică, ci pentru că nu au înțeles ce li s-a predat. Am un respect deosebit pentru cadrele didactice, iar acestea au nevoie de sprijin pentru a se reforma personal, pentru a găsi resursele interioare ca să vină la ore cu plăcere și să folosească metode noi de predare.
În calitate de membru al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, consider că reforma în sistemul de învățământ trebuie să înceapă de la „cum predăm”, nu de la „ce predăm”. Trebuie să adaptăm modul de a preda, informația pe care o dăm, la generațiile de elevi de acum.
Suntem în generația vitezei, a platformelor sociale, a tehnologiei și acolo trebuie să meargă și școala. Nu spre incultură, false modele, fake news și superficialitate. Sunt mamă a doi copii încă școlari și văd care sunt provocările zilnice. Știu cât de greu este să convingi un copil să citească, să-și facă temele sau să memoreze anii în care s-au petrecut faptele istorice.
Voi fi mereu adepta schimbărilor în bine ale sistemului de învățământ. Fără o educație de calitate, generațiile următoare sunt pierdute.