EconomieTÁNCZOS BARNA: „Adoptarea în Consiliul ECOFIN a recomandării privind...

TÁNCZOS BARNA: „Adoptarea în Consiliul ECOFIN a recomandării privind planul bugetar-structural, semnal de încredere pentru consolidarea fiscală graduală de care are nevoie România”

-

- Advertisment -

Recomandările Consiliului privind planul bugetar-structural pe termen mediu al României și traiectoria corectivă în cadrul Procedurii de Deficit Excesiv au fost adoptate în reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), care a avut loc marți, 21 ianuarie a.c., la Bruxelles. La reuniune au mai fost adoptate recomandările privind planurile bugetar-structurale pe termen mediu pentru 20 state membre. În cazul României, care a fost reprezentată la reuniune de dl. Tánczos Barna, viceprim-ministru și ministru al finanțelor, s-a considerat că sunt îndeplinite cerințele din Regulamentul UE privind guvernanța economică (2024/1263) și a fost acceptată calea de ajustare pe o perioadã de 7 ani, precum reformele și investițiile propuse.
„România a primit un semnal de încredere din partea Consiliului UE privind consolidarea fiscală graduală de care are nevoie. Încadrarea ajustării pe un termen de 7 ani va permite economiei românești să își mențină un nivel adecvat al investițiilor publice, prin evitarea dezechilibrelor și prin asigurarea premiselor pentru o creștere economică sustenabilă. Proiectul de buget anual care urmează a fi adoptat până la sfârșitul lunii va oglindi această abordare, prin care ne asumăm reformele și investițiile prevăzute în planul bugetar-structural pe termen mediu. Am salutat modul în care Comisia Europeană și Consiliul UE au abordat aceste recomandări, înțelegând că, în contextul economic și geopolitic dificil actual, este important să valorificăm pe deplin noul cadru de guvernanță și să îl implementăm în așa fel încât să asigurăm o creștere economică durabilă, precum și reformele și investițiile necesare”, a declarat Tánczos Barna, viceprim-ministru și ministru al finanțelor.
„Planul fiscal bugetar urmărește stabilizarea datoriei publice a României  într-un context în care România continuă să fie pe primele locuri în UE, ca nivel al investițiilor publice – peste 7% din PIB, reducând deficitul bugetar la sub 3% pe parcursul perioadei 2025-2031 și creând premisele sustenabilității finanțelor publice”, a adăugat Tánczos Barna.
În afara țării noastre, alte patru state membre – Franța, Spania, Italia și Finlanda – au solicitat extinderea perioadei de ajustare, de la 4 la 7 ani. Cu privire la Procedura de Deficit Excesiv, recomandările adresate Belgiei, Franței, Italiei, Maltei, Poloniei, României și Slovaciei vizeazã stabilirea unui termen de maximum șase luni pentru luarea de măsuri eficiente, stabilirea unui termen pentru încheierea procedurii de deficit excesiv și a unei traiectorii corective prin care deficitul să ajungă și să fie menținut sub valoarea de referință. România a primit recomandări de menținere a cheltuielilor în limitele prevăzute (plafonul anual privind creșterea anuală a cheltuielilor nete fiind de 5,1% în 2025, 4,9% în 2026, 4,7% în 2027, 4,3% în 2028, 4,2% în 2029 și 3,9% în 2030) și încheierea procedurii de deficit excesiv până în 2030.
În cadrul dezbaterii privind simplificarea, optimizarea și reducerea poverii administrative pentru mediul de afaceri european, domnul Tánczos Barna a subliniat susținerea fermă pentru măsuri cât mai ample, în particular în privința întreprinderilor mici și mijlocii, astfel încât să fie încurajată competitivitatea economiilor europene într-un context global dificil.
Stadiul actual al impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, prioritățile Președinției poloneze a Consiliului UE, Semestrul European 2025 și adoptarea planurilor revizuite de redresare și reziliență ale Greciei, Ciprului și Spaniei au completat agenda reuniunii ECOFIN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

„Metoda Accidentul”- Percheziții într-un caz de înșelăciune

La data de 13 martie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale – Poliția Municipiului Drobeta-Turnu Severin, sub coordonarea unui...

Poliția Română – acțiune împotriva traficului de droguri

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor...

Gabriela Firea – Investiții urgente în aparatura medicală necesară spitalelor

Investiții urgente în aparatura medicală necesară spitalelor, redeschiderea șantierelor pentru noi poduri și pasaje care să fluidizeze traficul, repunerea în funcțiune...

România implementează proiecte de apă și canalizare finanțate prin Programul Dezvoltare Durabilă

România implementează în acest moment proiecte pentru modernizarea a 8500 km de conducte de apă și 9500 km de...
- Advertisement -spot_img

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Echipajele de salvatori au avut o zi solicitantă ieri, intervenind în peste 1.600 de situații de...

Noua Carte Electronică de Identitate devine disponibilă în România! ...

Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, 13 martie 2025, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, trei Hotărâri de...

Must read

„Metoda Accidentul”- Percheziții într-un caz de înșelăciune

La data de 13 martie a.c., polițiștii Biroului de...

Poliția Română – acțiune împotriva traficului de droguri

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București –...

You might also likeRELATED
Recommended to you