Secretarul de stat pentru afaceri europene Clara Staicu a participat marți, 17 decembrie 2024, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Generale (CAG).
În cadrul reuniunii, miniștrii și secretarii de stat pentru afaceri europene ai statelor membre UE au avut un schimb de opinii pe marginea proiectului de Concluzii în perspectiva reuniunii Consiliului European din 19 decembrie 2024. În intervenția sa, secretarul de stat Clara Staicu a făcut referire la prioritățile României raportat la subiectele cuprinse pe agenda Consiliului European. Astfel, a evidențiat că Ucraina, precum și Republica Moldova, trebuie să rămână puncte de interes major pe agenda europeană, iar sprijinul multidimensional european pentru acestea trebuie să continue, mai ales în contextul dificultăților energetice generate de sezonul de iarnă.
A apreciat, totodată, că reuniunea Consiliului European va reprezenta o oportunitate pentru demararea, la cel mai înalt nivel, a unor procese de reflecție strategică cu impact direct asupra acțiunii viitoare a Uniunii în domenii precum angajamentul global al UE și pregătirea, capacitatea de răspuns și reziliența UE la situațiile de criză, pe baza propunerilor formulate în Raportul Niinistö. În acest sens, a arătat că UE trebuie să acționeze cu fermitate în fața atacurilor hibride care vizează subminarea democrațiilor europene prin dezinformare, activități cibernetice maligne, manipulare a platformelor de social media și interferențe, în special în contexte electorale.
În finalul intervenției, Clara Staicu a mulțumit tuturor instituțiilor europene şi partenerilor din statele membre, inclusiv Președințiilor succesive ale Consiliului, pentru sprijinul exprimat în favoarea adoptării Deciziei de eliminare a controalelor la frontierele terestre ale României și Bulgariei de la 1 ianuarie 2025, ultima etapă în procesul de aderare la spațiul Schengen.
În contextul adoptării Concluziilor asupra procesului de extindere, stabilizare și asociere, reprezentanții CAG au avut o dezbatere pe acest subiect. Secretarul de stat Clara Staicu a salutat mesajul încurajator transmis prin Concluziile adoptate în direcția menținerii dinamicii procesului de extindere, atât în privința Balcanilor de Vest, cât și a Ucrainei și Republicii Moldova, pe baza meritelor proprii ale candidaților în avansarea procesului de reforme, dar și a angajamentului acestora față de valorile fundamentale ale UE. A reiterat că politica de extindere a UE reprezintă o investiție strategică în pacea, stabilitatea, securitatea și dezvoltarea proiectului european.
Pe agenda CAG au mai figurat prezentarea de către Comisia Europeană a scrisorii de intenție în perspectiva programului de lucru pe anul 2025 și a programării multianuale, prezentarea, de către următorul Trio de Președinții ale Consiliului, format din Polonia, Danemarca și Cipru, a conținutului Programului de lucru al Consiliului UE pentru următoarele 18 luni, un schimb de opinii pe tema viitorului Uniunii, cu accent pe aspectele de guvernanță, precum şi prezentarea, conform practicii, de către viitoarea Președinție poloneză a Consiliului, a Foii de parcurs privind Semestrul European 2025.
De asemenea, pe agenda CAG a figurat și stadiul relațiilor UE cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și cu Confederația Elvețiană. Secretarul de stat român a exprimat susținere pentru consolidarea cooperării UE cu Marea Britanie, evidenţiind relevanța acestei cooperări în materie de politica externă, de securitate și apărare, respectiv în domenii sectoriale precum mobilitatea tinerilor. A reliefat, totodată, necesitatea unei abordări coerente, coordonate și unitare a UE în acest proces.
Agenda reuniunii a cuprins și trei puncte diverse, respectiv stadiul demersurilor de operaționalizare a Organismului de etică interinstituțional al UE, prezentarea unui raport de progrese referitor la discuțiile derulate la nivelul Consiliului UE pe tema Raportului Niinistö, precum și stadiul procesului de revizuire a Acordului-cadru dintre Comisie și Parlamentul European.

