Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, la 4 decembrie 2024, la întâlnirea informală, în format restrâns, care a precedat reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE din Malta (5-6 decembrie 2024). Întrevederea a vizat sprijinul acordat Ucrainei de către OSCE în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse.
În intervenția sa, ministrul român al afacerilor externe s-a referit la implicațiile războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și rolul OSCE în acest context, reconfirmând poziția principială a României de condamnare a acestei agresiuni ilegale. Șeful diplomației române a condamnat atacurile cu drone asupra infrastructurii civile a Ucrainei, care afectează tranzitul global de alimente, precum și încălcarea de către Rusia a spațiului aerian al țărilor din proximitatea războiului, inclusiv al României. De asemenea, a evocat efectele războiului în regiunea extinsă a Mării Negre, condamnând atacurile hibride și ingerințele maligne ale Federației Ruse în procesele democratice și în societățile democratice.
Oficialul român a reiterat sprijinul ferm al României pentru o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă în Ucraina, în conformitate cu Carta ONU şi principiile dreptului internațional, subliniind capacitatea OSCE de a susține pacea în viitor.
Șeful diplomației române a evidențiat activitatea desfășurată de OSCE în sprijinul Ucrainei, pentru gestionarea consecințelor războiului și consolidarea instituțiilor democratice, subliniind necesitatea continuării acesteia. De asemenea, a reafirmat sprijinul consolidat şi multidimensional oferit de țara noastră Ucrainei.
Ministrul român al afacerilor externe s-a referit și la contribuția organizației la procesul atribuirii răspunderii pentru încălcările dreptului internațional umanitar și al drepturilor omului comise de Federația Rusă în Ucraina și necesitatea continuării procesului de documentare de către OSCE.
Totodată, ministrul român al afacerilor externe a reiterat necesitatea ca organizația și instituțiile autonome să își poată îndeplini mandatul, fiind esențiale desemnarea președințiilor viitoare ale OSCE și a echipei de conducere, precum și aprobarea bugetului organizației. A dat asigurări că România va continua să sprijine activ organizația în vederea funcționării acesteia în parametri corespunzători. În context, a salutat preluarea din 2025 a președinției-în-exercițiu a OSCE de către Finlanda.