Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a avut luni, 4 noiembrie 2024, consultări bilaterale cu ministrul adjunct de externe al Republicii Uzbekistan, Muzaffar Madrakimov. Discuțiile au vizat întregul spectru al relaţiilor bilaterale, cu accent asupra modalităţilor de aprofundare a dialogului politic și de dezvoltare a cooperării în plan comercial-economic şi în cel al investiţiilor. Au fost, de asemenea, abordate perspectiva relaţiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Uzbekistan şi problematica regională.
Secretarul de stat Ana Tinca a salutat dinamica ascendentă a relaţiilor româno-uzbece în multiple domenii, în contextul amplului proces de reforme şi modernizare în curs în Uzbekistan. A reiterat disponibilitatea României de a împărtăşi în continuare din experienţa sa în domeniul reformelor în arii de interes pentru Uzbekistan, cu utilizarea atât a instrumentelor disponibile în plan bilateral, cât şi a celor existente în cadrul cooperării Uzbekistanului cu UE. A subliniat imperativul valorificării evoluţiilor pozitive în planul cooperării bilaterale sectoriale pentru impulsionarea dialogului politic, la toate nivelurile. A arătat că dezvoltarea relaţiilor cu Uzbekistan reprezintă una dintre direcţiile prioritare de acţiune ale României în regiunea Asiei Centrale. A reconfirmat susţinerea României pentru dezvoltarea cooperării UE-Uzbekistan, inclusiv prin semnarea cât mai curând posibil şi implementarea a noului Acord Consolidat de Parteneriat și Cooperare. În egală măsură, secretarul de stat a încurajat valorificarea potențialului existent la nivelul economiilor din România și Uzbekistan, punctând importanţa operaţionalizării Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică, industrială și tehnică între cele două țări. S-a referit, de asemenea, la importanța proiectelor din domeniul conectivității și la interesele comune legate de diversificarea rutelor de transport. A evocat îngrijorarea României în legătură cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele acesteia la nivel global.
Oficialul uzbec a împărtăşit evaluările privind cursul ascendent al relaţiilor bilaterale, evocând potenţialul ridicat de cooperare existent în diverse domenii. A subliniat, la rândul său, importanţa acordată de partea uzbecă dezvoltării colaborării în plan economic-comercial şi atragerii investiţiilor din România în Uzbekistan. A susținut, de asemenea, necesitatea reunirii cu regularitate a Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică, industrială şi tehnică între cele două țări. A prezentat o serie de evaluări referitoare la evoluțiile de securitate din Asia Centrală, subliniind rolul regional constructiv al Uzbekistanului și eforturile pentru prevenirea și combaterea riscurilor și provocărilor care afectează această zonă.