Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a avut miercuri, 30 octombrie 2024, o sesiune de consultări cu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei, Eivind Vad Petersson.
Întrevederea a prilejuit un dialog extins cu privire la principalele teme aflate în prezent pe agenda NATO și la cooperarea bilaterală în domeniul securității. În plan bilateral, discuțiile au relevat interesul comun pentru avansarea proiectelor aflate în derulare, precum și pentru identificarea de noi oportunități de cooperare, având în vedere viziunile și obiectivele similare ale celor două țări cu privire la numeroase subiecte de pe agenda actuală de securitate internațională.
Referitor la prioritățile în cadrul NATO, au fost discutate modalități prin care cele două state pot contribui la consolidarea, în continuare, a posturii de descurajare și apărare pe întregul Flanc Estic, pornind de la interesul comun pentru o abordare coerentă și sustenabilă pe termen lung pentru întregul flanc. În acest context, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii consistent cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre și din zona nordică, evidențiind atât similitudinile, cât și diferențele dintre cele două zone. Dialogul a reconfirmat utilitatea schimbului de evaluări, bune practici și lecții învățate pe teme relevante pentru ambele părți, precum securitatea cibernetică sau protecția infrastructurii critice.
O atenție specială a fost acordată sprijinului oferit Ucrainei pentru respingerea agresiunii ruse, la nivel bilateral și în cadrul unor inițiative la care România și Regatul Norvegiei participă alături de alte state aliate. Cei doi oficiali au discutat și despre proiectele dedicate Republicii Moldova și despre importanța continuării sprijinului pentru creșterea rezilienței țării în fața atacurilor hibride și a propagandei agresive care au ca obiective principale crearea de diviziuni interne și stoparea parcursului european.
Cei doi secretari de stat au discutat și despre evoluțiile din regiunea Balcanilor de Vest, care au un impact direct asupra securității europene și despre importanța susținerii aspirațiilor europene şi euro-atlantice ale statelor din această regiune.
Vizita de lucru a oficialului român în Regatul Norvegiei a cuprins și participarea, ca vorbitor principal, la o dezbatere pe tema securității la Marea Neagră organizată de Ambasada României la Oslo împreună cu Institutul Norvegian pentru Afaceri Internaționale. Cu prilejul acestui eveniment, la care au participat reprezentanți ai ambasadelor acreditate la Oslo și formatori de opinie din Regatul Norvegiei, partea română a prezentat evaluările naționale cu privire la evoluțiile recente și implicațiile lor la nivel global. Au fost evidențiate eforturile legate de gestionarea riscurilor de securitate și a consecințelor acțiunilor agresive ale Rusiei, dar și importanța acordată de România valorificării oportunităților în domeniul conectivității, având în vedere potențialul semnificativ al regiunii Mării Negre în acest domeniu.