Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a efectuat o vizită la New York, în perioada 24 – 26 octombrie 2024, pentru a participa la dezbaterea deschisă la nivel înalt din cadrul Consiliului de Securitate al ONU cu tema „Contribuția femeilor la construcția păcii într-o lume în schimbare”.
În intervenția sa din Consiliul de Securitate, secretarul de stat Ana Tinca a subliniat contribuția ONU la creșterea implicării femeilor în actul de conducere și în procesele de decizie privind pacea și securitatea internă și internațională. A informat despre progresele înregistrate de România în implementarea Agendei ONU privind Femeile, pacea și securitatea, prin adoptarea în anul 2024 a celei de-a doua Strategii Naționale și a celui de-al doilea Plan Național de Acțiune în acest domeniu, pe perioada 2024-2028. A subliniat felul în care războaiele de agresiune, precum cel dus de Rusia în Ucraina, afectează în mod disproporționat femeile, ca ținte ale violenței și victime colaterale, și necesitatea intensificării eforturilor pentru combaterea acestor fenomene.
Cu ocazia vizitei la ONU, secretarul de stat a avut o întrevedere cu Miroslav Jenča, Secretar General Adjunct al ONU pentru Europa, Asia Centrală și Americi. Demnitarul român a prezentat evaluările naționale cu privire la situația de securitate din zona Mării Negre și la implicațiile agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei la nivel global. A reafirmat sprijinul României pentru Ucraina și pentru ordinea internațională bazată pe reguli, condamnând ferm încălcările flagrante ale dreptului internațional de către partea rusă. Secretarul de stat a făcut referire și la intensificarea atacurilor hibride ale Rusiei împotriva statelor vecine și a interferențelor agresive în afacerile interne ale acestora, exemplificând situația recentă din Republica Moldova.
În cadrul întrevederii cu Înaltul Reprezentant al ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, secretarul de stat a subliniat consecințele grave ale deteriorării climatului general de securitate asupra regimurilor de control al armamentului, dezarmare și neproliferare. A evocat rolul activ al României în domeniu și sprijinul acordat diverselor procese și inițiative menite să asigure protejarea arhitecturii existente și a principiilor pe care este fundamentată aceasta.
În discuția cu directorul executiv adjunct al Organizației Națiunilor Unite Femei, Kirsi Madi, au fost abordate oportunitățile și provocările actuale în domeniul protecției și promovării drepturilor femeilor. Oficialul român a evidențiat că, și în calitate de membru al Comisiei pentru Statutul Femeii pentru perioada 2024-2028, precum și mandatul în cadrul Consiliului ONU al Drepturilor Omului, România va acționa ferm pentru avansarea drepturilor femeilor la nivel global, colaborând activ cu partenerii internaționali pentru a promova egalitatea de gen și pentru a intensifica eforturile de combatere a violenței împotriva femeilor și fetelor. A evidențiat progresele realizate de România în acest sens, menționând adoptarea Strategiei Naționale pentru perioada 2022-2027.
Cu prilejul participării la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, demnitarul român a avut și o întrevedere cu Directorul Diviziei pentru Operațiuni și Advocacy (UN-OCHA), Edem Wosornu. În cadrul acesteia, a avut loc un schimb de opinii despre provocările întâmpinate în contextul multiplicării conflictelor la nivel internațional și al creșterii semnificative a nevoilor de asistență umanitară.
Programul demnitarului român la New York a inclus și o întrevedere bilaterală cu Adjuncta Administratorului PNUD pentru Europa și Comunitatea Statelor Independente, Ivana Živkovic, în cadrul căreia au fost abordate principalele linii de acțiune ale PNUD în aceste zone.