Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a deschis duminică, 20 octombrie 2024, alături de ministrul afacerilor externe, emigrației și expatriaților din R. A. Egipt, Badr Abdelatty, cea de-a XVI-a ediție a Cursului Stabilizare post-conflict și reconstrucție, finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al României, prin fondurile de asistență oficială pentru dezvoltare alocate anului 2024, gestionate de către Agenţia Română de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (RoAid). Ediția din acest an este organizată în parteneriat cu Centrul Internațional pentru Rezolvarea Conflictelor, Menținerea Păcii și Construcția Păcii de la Cairo (CCCPA) și se adresează unui număr de 25 de experți egipteni și din regiunea saheliană extinsă.
În intervenția sa, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat că una din axele principale ale acțiunii României în Africa este reprezentată de contribuția la asigurarea păcii și securității pe continentul african. A subliniat că, în baza Strategiei România-Africa, adoptate în anul 2023, regiunea Sahel rămâne prioritară, iar țara noastră acționează pentru crearea de parteneriate bazate pe respect reciproc și responsabilitate împărtășită, care își propun să sprijine partenerii în identificarea de soluții durabile.
Ministrul egiptean de externe a apreciat că proiectul finanțat de România și organizat cu prestigiosul centru CCCPA, în beneficiul statelor africane, reprezintă o ocazie deosebită de a împărtăși experiențe, cu scopul de a identifica soluții adaptate la problemele reale cu care se confruntă regiunea saheliană extinsă. A evidențiat, de asemenea, că organizarea cursului coincide cu deținerea de către țara sa a Consiliului pentru Pace și Securitate al Uniunii Africane pe durata căreia Egiptul dorește să aducă o contribuție proprie la prevenirea și soluționarea crizelor de pe continentul african.
În aceeași zi, ministrul Luminița Odobescu a luat parte la deschiderea Congresului Global pentru Sǎnǎtate, Populație şi Dezvoltare Umanǎ organizat de Ministerul Sǎnǎtǎții, Populației şi Dezvoltării Umane al R.A. Egipt, sub patronajul Președinției egiptene, în perioada 21-25 octombrie 2024. În marja participǎrii la eveniment, ministrul român a avut o întrevedere cu Dr. Khaled Abdelghaffar, viceprim-ministru și ministru al sănătății, populației și dezvoltării umane din R. A. Egipt.
Cu acest prilej, ministrul Odobescu a prezentat interesul României pentru aprofundarea unor domenii specifice ale cooperării bilaterale pe linia sănătății, între care schimburi de experiență, geriatrie, digitalizarea serviciilor medicale, industrie farmaceutică și turism medical.
Ambii demnitari au transmis interesul pentru actualizarea cadrului juridic în domeniul sănătății și punerea în practică a unui plan de acțiuni cu obiective concrete.
Tot la 20 octombrie 2024, ministrul român al afacerilor externe a purtat discuții cu ministrul culturii din R. A. Egipt, Dr. Ahmed Fouad Hano, prilejul cu care a abordat subiecte legate de participarea României la Târgul internațional de carte din Cairo din anul 2026, an în care România și Egiptul sărbătoresc 120 de ani de relații diplomatice, precum și la Festivalul de film de la El Gouna care va avea loc la finalul lunii octombrie. A evidențiat, totodată, intenția României de a avea o prezență culturală mai puternică în spațiul egiptean.
La rândul său, demnitarul egiptean a transmis aprecierea pentru multiplicarea activităților culturale românești în Egipt și interesul în creștere al societății egiptene față de acestea, precum și susținerea sa și a ministerului pe care îl conduce pentru noi proiecte de cooperare bilaterală. A subliniat rolul culturii în cunoașterea reciprocă și consolidarea relațiilor dintre cele două țări.