Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat miercuri, 9 octombrie 2024, la Summitul Ucraina – Europa de Sud-Est, găzduit la Dubrovnik de către Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și Prim-ministrul Croației, Andrej Plenković.
Reuniunea de la Dubrovnik a vizat transmiterea unui mesaj politic solid, ferm și articulat de susținere pentru Ucraina și poporul ucrainean. În egală măsură, a reprezentat o oportunitate pentru un schimb de opinii aprofundat privind consecințele multiple, în planul securității regionale și europene, ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
În cadrul dezbaterilor, înalții oficiali din statele participante au reafirmat totodată importanța coordonării și cooperării în vederea continuării accelerate a procesului de integrare europeană a Ucrainei, Republicii Moldova, precum și a statelor din Balcanii de Vest.
În intervenția sa, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a subliniat importanța strategică a construirii unei păci juste și cuprinzătoare în și pentru Ucraina, care presupune efort dinamic conjugat al întregii comunități internaționale, bazat pe o abordare constructivă și orientată spre rezultate fezabile: „Ar trebui să fie clar până acum că Rusia înțelege doar limbajul forței. De fiecare dată când nu vorbim răspicat, ori nu acționăm, oferim Rusiei argumente să creadă că șovăim în ceea ce privește sprijinul nostru pentru Ucraina. De aceea trebuie să rămânem puternici și uniți, vocali în susținerea noastră pentru propunerile Președintelui Zelenski, precum și să continuăm eforturile de angajare a partenerilor globali. România va continua să facă acest lucru”.
Ministrul Luminița Odobescu a atras atenția cu privire la acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, inclusiv cu scopul deturnării parcursului european al Republicii Moldova. A subliniat în acest context importanța cooperării trilaterale România-Republica Moldova-Ucraina: „România, Republica Moldova și Ucraina au investit masiv în îmbunătățirea conectivității noastre transfrontaliere. Aceste proiecte de infrastructură, unele cu finanțare europeană sau din partea partenerilor internaționali, altele din bugetele naționale, vor genera stabilitate pe termen lung în regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta”.
Ministrul afacerilor externe al României a reafirmat totodată sprijinul țării noastre pentru procesul de extindere al Uniunii Europene: „Viitorul Ucrainei, Republicii Moldova și al Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană. Nu există alternativă reală la creșterea economică și stabilitatea oferite de Uniunea Europeană. Politica de extindere este o investiție strategică în securitatea, stabilitatea și prosperitatea întregii noastre regiuni”.
La finalul Summitului, statele participante au adoptat o Declarație comună (https://shorturl.at/Z3gDA) consemnând angajamentul colectiv de sprijin multidimensional pentru Ucraina.