Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a susținut, la 23 septembrie 2024, o alocuțiune în cadrul sesiunii plenare a reuniunii ONU la nivel înalt – Summitul Viitorului.
Oficialul român a prezentat perspectiva României privind implementarea Pactului pentru Viitor, pornind de la interdependența celor trei piloni ai activității ONU: pacea și securitatea, dezvoltarea durabilă și drepturile omului.
Ministrul Luminița Odobesxu a subliniat că ordinea internațională bazată pe reguli trebuie să rămână în centrul eforturilor statelor membre. În egală măsură, s-a referit la provocările globale actuale, precum schimbările climatice, gestionarea tranziției digitale și dezinformarea, care necesită soluții globale. Toate aceste elemente sunt imperative în efortul comun de a răspunde nevoilor și aspirațiilor generațiilor viitoare. A remarcat că adoptarea Pactului pentru Viitor aduce orientări utile astfel încât ONU să-și îndeplinească în mod adecvat rolul, în prezent și viitor.
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, totodată, la o nouă reuniune G7+ în format miniștri de externe, pe tema susținerii infrastructurii energetice a Ucrainei.
Evenimentul a fost organizat la inițiativa secretarului de stat al SUA, Antony Blinken și a ministrului italian de externe, Antonio Tajani, cu participarea ministrului ucrainean de externe, Andrii Sybiha. Reuniunea a abordat impactul celor mai recente atacuri ale Rusiei la adresa infrastructurii energetice a Ucrainei, precum și stadiul actual de funcționare a acesteia. Au fost discutate necesitățile urgente și prioritățile în materie de asistență din partea comunității internaționale, având în vedere apropierea sezonului rece.
În cadrul intervenției sale, oficialul român a subliniat necesitatea continuării eforturilor internaționale de susținere a Ucrainei, evidențiind sprijinul consistent acordat de România sectorului energetic al acestui stat, dar și al Republicii Moldova, încă de la începutul războiului. A reliefat, totodată, angajamentul României pentru cooperarea cu partenerii internaționali în identificarea unor soluții sustenabile și permanente la efectele războiului asupra populației civile din Ucraina.
Pe lângă acțiunile sus-menționate, ministrul Luminița Odobescu a avut o întrevedere bilaterală cu omologul din Regatul Thailandei, Maris Sangiampongsa. Ministrul român a salutat decizia Thailandei de a include România pe lista țărilor ai căror cetățeni pot călători fără a avea obligația obținerii vizei de intrare pentru sejururi de până la 60 de zile. Ambii miniștri și-au exprimat determinarea de a conlucra pentru consolidarea relațiilor bilaterale româno-thailandeze, atât în plan politic, prin consultări la nivelul ministerelor afacerilor externe, cât și sectorial, în domenii precum comerț și investiții, sectorul digital etc.
În aceeași zi, ministrul afacerilor externe a participat la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene. Principalele teme de discuție au vizat stadiul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu. Obiectivul a fost de coordonare a pozițiilor europene în contextul reuniunilor multilaterale de la New York.