Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a avut miercuri 18 septembrie 2024 consultări politico-diplomatice cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, aflat la Bucureşti în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului. Agenda discuțiilor s-a concentrat asupra evoluției și perspectivelor de dezvoltare ale relației bilaterale și a nevoii de consolidare a dialogului politico-diplomatic în contextul evoluțiilor recente din plan european și euro-atlantic.
Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii consistent cu privire la evoluțiile războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, evidențiind principalele provocări pe care Ucraina trebuie să le gestioneze în perioada următoare. De asemenea, au trecut în revistă consecințele negative ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă asupra securității la Marea Neagră, inclusiv asupra Republicii Moldova.
Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Astfel, a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, care reprezintă un atac la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli. A exprimat, în context, susținerea deplină a României pentru Formula de Pace a Ucrainei, ca unic format pentru asigurarea unei păci juste, durabile în Ucraina, bazată pe respectarea Cartei ONU și dreptului internațional.
Cei doi demnitari au agreat accelerarea procesului de implementare a deciziilor asumate ca urmare a vizitei Preşedintelui Ucrainei Volodymyr Zelenski la Bucureşti (10 octombrie 2023) şi a primei şedinţe comune a guvernelor României şi Ucrainei (Kiev, 18 octombrie 2023), în vederea demarării procesului de ridicare a relaţiei bilaterale la nivel de parteneriat strategic.
Ministrul român al afacerilor externe a abordat și subiectul drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, inclusiv dreptul la libertatea religioasă și la educație. A subliniat că respectarea și exercitarea dreptului la educație și la serviciul religios în limba maternă sunt chestiuni fundamentale. Dialogul a confirmat sprijinul autorităților ucrainene pentru a identifica împreună soluții constructive. S-a convenit continuarea unui dialog strâns și aplicat pe aceste subiecte, astfel încât să fie obținute rezultate concrete mutual benefice.
De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a salutat evoluțiile recente din cadrul procesului de integrare europeană a Ucrainei, subliniind importanța continuarii implementării sustenabile a agendei de reforme. A reconfirmat în context întreaga disponibilitate a României de a oferi sprijin practic Ucrainei în procesul de negociere.
Oficialul român a evidențiat contribuția României la dezvoltarea conectivității transfrontaliere cu Ucraina, atât pentru facilitarea tranzitului exporturilor de cereale ucrainene prin Culoarele Solidarității către piețele globale, cât și pentru viitorul proces de reconstrucție.
Ministrul ucrainean al afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha a prezentat pe larg situația de pe front, evidențiind importanța deosebită a sprijinului internațional pentru forțele armate ucrainene. În context, a punctat principalele obiective de politică externă ale Ucrainei, inclusiv în vederea dezvoltării și implementării Formulei de Pace propuse de Președintele Ucrainei.
Ministrul Sybiha a reconfirmat angajamentul autorităților ucrainene pentru dezvoltarea relației politice bilaterale cu România, prin ridicarea relației la nivel de Parteneriat Strategic.
Demnitarul ucrainean a transmis mulţumiri României pentru sprijinul constant pentru Ucraina atât în plan bilateral, cât şi în ceea ce priveşte aderarea la UE și NATO, cât şi pentru donarea unui sistem Patriot.
Redăm, mai jos, transcriptul declaraţiei de presă a ministrului afacerilor externe Luminiţa Odobescu:
Bună ziua,
Mă bucur să primesc astăzi, la București, vizita Ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, domnul Andrii Sybiha.
Dragă Andrii, bine ai venit la București.
Este o onoare pentru mine să îl găzduiesc astăzi, în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului (notă: la 4 septembrie) și la scurt timp de la convorbirea noastră telefonică (notă: la 6 septembrie).
Așa cum am transmis și atunci, am reconfirmat astăzi domnului ministru Sybiha faptul că România va continua să fie alături de Ucraina, oferind sprijinul deplin, multidimensional și consistent pentru cauza ucraineană în lupta sa legitimă cu agresorul rus.
Suntem în cea de-a 937-a zi a acestui război de agresiune declanșat de Rusia fără niciun motiv. În fiecare zi am văzut cum ordinea internațională bazată pe reguli este încălcată fragrant. În fiecare zi am văzut cum civili, femei și copii inocenți sunt zilnic victime ale crimelor de război.
Dar și 937 de zile de dovezi de curaj și patriotism ale forțelor armate și ale civililor ucraineni. Tot atâtea zile de rezistență eroică împotriva abuzurilor unui stat agresor. Tot atâtea zile de apărare a dreptului Ucrainei de a-și alege propriul destin în democrație, libertate și prosperitate.
Domnule ministru, doresc să vă transmit și pe această cale întreaga noastră admirație pentru lupta curajoasă a Ucrainei și poporului ucrainean, care luptă inclusiv pentru securitatea și stabilitatea întregului continent european.
Reiterez sprijinul total pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și pe calea integrării europene și, mai departe, în procesul de reconstrucție a țării.
Așa cum știți, România și poporul român au fost alături de Ucraina încă din primele momente ale declanșării acestui război de agresiune. Pentru noi, solidaritatea cu Ucraina înseamnă nu numai apărarea oamenilor și a teritoriului, dar și a valorilor fundamentale ale lumii în care trăim și pentru care și noi am luptat.
O Ucraină independentă, democrată și europeană este în interesul strategic al României. Iar România a fost de la bun început printre cei mai vocali susținători ai Ucrainei în toate formatele europene, euro-atlantice și multilaterale.
Revenind la discuția de astăzi – am avut un schimb de opinii consistent cu privire la evoluțiile recente ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, precum și referitor la provocările cărora trebuie să le facă față în prezent Ucraina, inclusiv din perspectiva apropierii sezonului rece.
Domnul ministru mi-a prezentat cele mai recente evoluții ale situației de pe teren, punctând importanța unității și sprijinului practic al comunității internaționale pentru cauza Ucrainei.
Am făcut o trecere în revistă a implicațiilor în plan regional ale războiului de agresiune al Federației Ruse, subliniind efectele asupra Republicii Moldova, în contextul provocărilor hibride potențate de Kremlin în regiunea Mării Negre.
În plan bilateral, am reiterat angajamentul asumat la cel mai înalt nivel de aprofundare a cooperării bilaterale, inclusiv din perspectiva ridicării relației la nivelul de Parteneriat Strategic. Acesta va contribui decisiv la asigurarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre și va aduce beneficii clare pentru cetățenii români și pentru cetățenii ucraineni.
Împreună am demonstrat că abordarea predictibilă, constructivă, și transparentă a contribuit decisiv la intensificarea dialogului nostru politico-diplomatic și la depășirea unor aspecte sensibile ale relației bilaterale.
Am discutat cu omologul meu ucrainean despre drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, inclusiv dreptul la libertatea religioasă. Am primit asigurări de la domnul ministru că autoritățile ucrainene vor lua toate măsurile necesare pentru menținerea dreptului la oficierea slujbelor în limba română.
Am subliniat că respectarea dreptului la educație și la serviciul religios în limba maternă sunt drepturi fundamentale.
Am agreat, alături de domnul ministru, să continuăm dialogul aplicat și aprofundat pe această temă, în vederea identificării de soluții mutual benefice.
În plan european, am salutat deschiderea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană la 25 iunie la Luxemburg, precum și lansarea procesului de screening în luna iulie. Am subliniat importanța menținerii angajamentului ferm pentru agenda complexă de reforme necesare în acest parcurs, dar care va aduce numeroase beneficii pentru Ucraina și cetățenii ucraineni.
Am subliniat importanța fundamentală a continuării reformelor și a asigurării sustenabilității implementării acestora. Acesta sunt relevante atât în avansarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, precum și ca un mod de construire a unui stat ucrainean rezilient din toate punctele de vedere.
I-am comunicat omologului meu deplina disponibilitate a României de a împărtăși din experiența noastră și din lecțiile învățate în procesul de negociere a aderării țării noastre la Uniunea Europeană.
Am evidențiat contribuția României pentru asigurarea funcționării statului și economiei ucrainene, precum și pentru ameliorarea efectelor asupra securității alimentare globale. Am reamintit în context investițiile substanțiale în proiectele de infrastructură pentru facilitarea tranzitului exporturilor ucrainene către piețele globale, parte a inițiativei europene a Culoarelor Solidarității.
Aceste proiecte de infrastructură joacă un rol important în asigurarea tranzitului de exporturi ucrainene, oferind stabilitate economiei ucrainene, iar în viitor vor fi vitale pentru facilitatea contribuțiilor comunității internaționale la procesul de reconstrucție a Ucrainei.
În context, am punctat relevanța consolidării cooperării bilaterale România – Ucraina, precum și a celei trilaterale România – Ucraina – Republica Moldova pentru dezvoltarea conectivității transfrontaliere de transport, energetice și digitale, ca elemente esențiale care vor contribui la aprofundarea integrării vecinilor noștri în Piața Unică Europeană.
În plan multilateral, i-am reconfirmat omologului meu că România va continua să participe la procesul de implementare a Formulei de Pace propuse de Președintele Zelenski, precum și la demersurile comunității internaționale pentru tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crime de război și crime împotriva umanității, în Ucraina și împotriva Ucrainei.
Prin toate acțiunile noastre, România a demonstrat încă o dată că este un partener credibil, predictibil și eficient pentru realizarea obiectivelor asumate la nivel european, dar și pentru consolidarea relației bilaterale dintre România și Ucraina.
Îmi exprim încrederea că împreună cu echipele noastre vom continua să lucrăm pentru aprofundarea dialogului politico-diplomatic bilateral, cu rezultate valoroase pentru viitorul democratic, european și independent al Ucrainei.
Încă o dată puteți conta pe România și pe sprijinul nostru pentru victoria Ucrainei.
Vă mulțumesc!