„În urmă cu puțin timp, în județul Sibiu a fost activat Planul Roșu de intervenție, în urma unui apel la 112 care solicită intervenția echipajelor specializate la o unitate turistică (hotel) din stațiunea Păltinis, întrucât mai mulți minori acuză stări de rău şi simptome de enterocolită.”, a anunțat ISU Sibiu.
Mai multe echipaje de prim ajutor sunt în intervenție la fața locului.
„La fața locului au fost alocate 1 autospecială pentru transport victime multiple, 1 Unitate de Terapie Intensivă Mobilă, 1 microbuz și 3 ambulanțe aparținând serviciului județean de ambulanță. Misiunea este în dinamică.”, au precizat reprezentanții ISU din județ.
„Din informațiile primite la acest moment, 147 de copii ar fi la cazați la unitatea turistică. Aceștia sunt evaluați de către echipajele medicale alocate la caz.”, a precizat ISU.
Apelul la 112 a fost primit în jurul orei 22,30.
„Până în aceste moment 9 minori au fost preluaţi de echipajele medicale prezente la faţa locului şi sunt transportaţi la Camera de Primiri Urgenţe a Spitalului de Pediatrie din municipiul Sibiu, iar alţi 3 minori acuză stări de rău şi sunt în evaluare medicală”, a precizat ISU Sibiu.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a început ancheta epidemiologică la hotelul din Păltiniş, acolo unde 15 copii au fost transportaţi cu simptome de enterocolită, fiind vorba despre o suspiciune de toxinfecţie alimentară.
S-au recoltat probe din mâncarea preparată copiilor, dar şi din dozatoarele de apă şi din piscina hotelului, plus probe biologice de la cei 15 copii internaţi în spital.
„DSP a mobilizat două echipe formate din medici epidemiologi şi asistenţi medicali. Una s-a deplasat la CPU al Spitalului de Pediatrie şi a demarat ancheta epidemiologică şi împreună cu personalul CPU recoltează probe biologice de la cei 15 copii (lichid de vărsătură, coprocultură şi sânge). A doua echipă de inspectori sanitari s-a deplasat în Staţiunea Păltiniş, la locaţia unde se aflau copiii, pentru evaluarea la faţa locului şi recoltare de probe din toate alimentele consumate, de pe suprafeţele unde acestea au fost preparate şi servite, de la personalul care a participat la pregătirea şi servirea alimentelor şi probe de apă (de la reţeaua de alimentare, de la dozatoarele din incita locaţiei şi de la piscina hotelului)”, a precizat directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru, potrivit Agerpres.
Surse medicale au informat că în tabără se află copii din București și Mehedinți, cu vârste sub 14 ani. În prezent, aproximativ zece dintre aceștia sunt evaluați de echipele medicale aflate la fața locului, potrivit News.ro.