Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 16 iulie 2024, consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Republicii Democrate Socialiste Sri Lanka, Mohamed Uvais Mohamed Ali Sabry, aflat în vizită oficială la București. Cu ocazia vizitei, cei doi miniștri au inaugurat oficial ambasada R.D.S Sri Lanka la București.
Decizia autorităților srilankeze de a deschide o ambasadă la București, pe fondul sporirii semnificative din ultimii ani a numărului de cetățeni srilankezi care muncesc în țara noastră, reconfirmă bunele relații între cele două țări, dinamica ascendentă a dialogului politic româno-srilankez, precum și creșterea importanței geostrategice a țării noastre în regiunea Indo- Pacificului.
Cei doi înalți oficiali au discutat despre intensificarea dialogului politic bilateral, a cooperării economice și sectoriale în domenii de interes reciproc, precum educație, petrol și gaze, comerț, IT&C, muncă, turism. În context, cei doi miniștri au semnat Primul Program de cooperare în domeniile educației, științei, culturii, mass-media, tineretului și sportului și au convenit asupra extinderii cadrului juridic bilateral, respectiv asupra identificării de noi domenii sectoriale de cooperare.
Ministrul de externe Luminița Odobescu a evidențiat domeniile prioritare de cooperare economică și investițională, subliniind că partea română este interesată de aprofundarea relațiilor bilaterale comerciale, prin promovarea pe piața srilankeză de produse și servicii românești.
În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au abordat și aspecte privind evoluțiile internaționale și regionale în materie de securitate, cu accent pe agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu.
Declarațiile de presă, în format video, ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu sunt disponibile la https://www.mae.ro/node/65140, iar transcriptul acestora este disponibil mai jos:
Bună ziua,
Domnule ministru,
Doamnelor și domnilor,
Dragi colegi,
Vă mulțumesc foarte mult pentru prezența astăzi, în România, la sediul Ministerului Afacerilor Externe și pot să spun că această vizită are, într-adevăr, o importanță și o semnificație deosebite.
În primul rând, este prima vizită a unui ministru de externe din Republica Socialistă Democratică Sri Lanka după foarte mulți ani și mă bucur foarte mult să vă găzduiesc astăzi la București. Bine ați venit în România, domnule ministru!
În al doilea rând, după cum ați văzut, am semnat împreună un document foarte important pentru colaborarea dintre țările noastre și anume Primul Program de cooperare în domeniile educației, științei, culturii, mass-media, tineretului și sportului.
Salutăm decizia Guvernului din Sri Lanka de a deschide o ambasadă în România. Decizia este o dovadă a bunei colaborări bilaterale în multiple domenii, în special în cele în care s-a înregistrat o dinamică ascendentă în ultimii ani, cum ar fi: munca, educația, comerțul, știința și cultura. De asemenea, deschiderea noii ambasade ilustrează importanța în creștere a relațiilor României cu statele din zona Indo-Pacificului.
Aș dori să îi mulțumesc domnului ministru pentru discuțiile deschise și substanțiale pe care le-am avut astăzi. Am trecut în revistă stadiul dialogului politic dintre România și Sri Lanka și am convenit asupra dezvoltării în continuare a dinamicii acestui dialog.
Am discutat, bineînțeles, despre dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale, inclusiv despre situația lucrătorilor srilankezi în România, dar și despre teme de actualitate ale agendei regionale și globale. Găzduim în România o importantă comunitate de lucrători din Sri Lanka care își aduc, la rândul lor, contribuția la legătura dintre țările noastre.
Vizăm dezvoltarea potențialului de cooperare economică dintre țările noastre și, de asemenea, am stabilit că este oportun și important să lucrăm împreună pentru a identifica noi domenii de cooperare, fie că vorbim despre investiții, despre comerț, educație, despre agricultură sau alte domenii, inclusiv cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale și afaceri consulare.
Am discutat, de asemenea, cu colegul meu, și despre relația dintre Uniunea Europeană și Republica Socialistă Democratică Sri Lanka, care este în plin proces de consolidare și diversificare. România dorește să fie parte și să sprijine acest proces, în conformitate cu Acordul de cooperare UE-Sri Lanka privind parteneriatul și dezvoltarea. Avem în vedere posibilitățile de a aduce contribuțiile noastre la proiectele pe care Sri Lanka le dezvoltă cu Uniunea Europeană, mă refer aici la conectivitatea Europa – Asia care are o importanță geopolitică aflată în continuă creștere, astfel încât legăturile dintre țările noastre, dintre porturile noastre să reprezinte o bună oportunitate de dezvoltare.
Totodată, am vorbit și despre coordonarea noastră la nivelul Națiunilor Unite, am vorbit despre Summitul ONU privind Viitorul și am reiterat faptul că România, împreună cu statele membre ale uniunii Europene, sprijină implementarea priorităților stabilite în Agenda Noastră Comună. În acest context, mi-am exprimat convingerea că Summitul Viitorului, programat să aibă loc în luna septembrie a acestui an, va avea scopul închegării unui nou consens global despre cum ar trebui să arate viitorul nostru, reprezentând totodată o bună oportunitate de a oferi Națiunilor Unite instrumentele necesare pentru a aborda provocările actuale și viitoare. Și cred că, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în România în aceste zile, schimbările climatice reprezintă o temă importantă pentru România și pentru Sri Lanka.
Dialogul purtat azi a vizat, bineînțeles, evoluțiile geopolitice importante care conectează de fapt securitatea europeană de cea din arealul indo-pacificului. I-am prezentat domnului ministru, colegului meu, poziția noastră și preocuparea majoră dată de agresiunea nejustificată și ilegală a Rusiei în Ucraina și, în acest context, de necesitatea asigurării sistemului internațional bazat pe reguli.
Îi mulțumesc încă o dată domnului ministru pentru consultările foarte bune pe care le-am avut astăzi.
Vom aveam ocazia să marcăm în cursul zilei deschiderea oficială a Ambasadei Sri Lanka la București, fiind onorată să particip la aceasta împreună cu omologul meu.
Încă o dată, îi urez domnului ministru “Bun venit la București!”