MediuAcțiune națională, pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de...

Acțiune națională, pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor

-

- Advertisment -


În perioada 27 martie – 24 mai 2024, Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – Inspectoratul General al Poliției Române a inițiat și coordonat o acțiune națională, pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor.

Acțiunea a avut ca scop îmbunătățirea siguranței și sănătății cetățenilor, prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor și protecția mediului, prin verificarea modului de efectuare a operațiunilor cu produse de protecție a plantelor și a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici.

La activitate, au participat specialiști din structurile Inspectoratului General al Poliției Române și din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare care, potrivit legii, au competență, atribuții legale și expertiză pe problematica ce a făcut obiectul acțiunii (reprezentanții oficiilor fitosanitare județene).

Astfel, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase și specialiștii din cadrul oficiilor fitosanitare județene au verificat 4.151 de agenți economici înregistrați/autorizați, care desfășoară operațiuni cu produse de protecție a plantelor.

Au fost constatate 304 fapte de natură penală, dintre care 238 de infracțiuni prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005, privind protecția mediului, 33 de infracțiuni la O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor, 23 de infracțiuni sancționate de articolul 359 din Codul Penal, privind traficul de produse sau substanțe toxice, precum și 10 infracțiuni la alte acte normative.

Totodată, polițiștii au indisponibilizat, în vederea confiscării sau neutralizării, după caz, 1.820 de tone și 44.236 de litri de substanțe și deșeuri periculoase și 45 de tone și 16.956 de litri de produse de protecție a plantelor cu termen de valabilitate depășit.

Polițiștii au aplicat 173 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 623.130 de lei.

Exemple:

1. Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Teleorman au desfășurat la data de 8 aprilie a.c., o acțiune de verificare a modului de efectuare a operațiunilor cu produse destinate protecției plantelor și a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici.

Astfel, în baza planului național de acțiune – FITOS 2024 – polițiștii au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională la regimul de protecție a plantelor și protecția mediului, prin verificarea unui agent economic cu punct de lucru în comuna Brânceni și a unei persoane fizice, cultivator de cereale, din localitatea Izvoarele.

În urma controalelor, polițiștii au indisponibilizat 30 de kilograme și 60 de litri de produse de protecție a plantelor, având termenele de valabilitate expirate, precum și tablete interzise la deținere, din categoria T+ (foarte toxice),  în vederea predării acestora către un agent autorizat să preia deșeuri periculoase.

Au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de  traficul de produse sau substanțe toxice și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri, cercetările fiind continuate sub supravegherea unităților de parchet competente.

2. La data de 22 aprilie 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu Arad, au demarat o serie de controale la societățile comerciale care au utilizat substanțe specifice pentru protecția plantelor.

În prima fază a planului de control, au fost verificate 5 societăți comerciale.

La o societate comercială din Șofronea au fost descoperite aproximativ 3,5 kilograme și 1.035 de litri de produse pentru protecția plantelor cu termenul de valabilitate expirat, intrând astfel în categoria deșeurilor periculoase.

Substanțele descoperite au fost indisponibilizate pentru continuarea cercetărilor, într-un dosar penal întocmit pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a produselor și preparatelor periculoase devenite deșeuri.

3. La data de 13 mai a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat în scopul îmbunătățirii siguranței și sănătății cetățenilor, prevenirii și combaterii faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor, în cadrul Planului național de acțiune „FITOS 2024”.

Ca urmare a verificărilor efectuate la sediul unei societăți comerciale, din comuna Vlad Țepeș, județul Călărași, polițiștii au descoperit cantitatea de 593 de litri de produse de protecție a plantelor cu termenul de valabilitate expirat, devenite deșeuri periculoase.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.

spot_img

Ultimele articole

„Metoda Accidentul”- Percheziții într-un caz de înșelăciune

La data de 13 martie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale – Poliția Municipiului Drobeta-Turnu Severin, sub coordonarea unui...

Poliția Română – acțiune împotriva traficului de droguri

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor...

Gabriela Firea – Investiții urgente în aparatura medicală necesară spitalelor

Investiții urgente în aparatura medicală necesară spitalelor, redeschiderea șantierelor pentru noi poduri și pasaje care să fluidizeze traficul, repunerea în funcțiune...

România implementează proiecte de apă și canalizare finanțate prin Programul Dezvoltare Durabilă

România implementează în acest moment proiecte pentru modernizarea a 8500 km de conducte de apă și 9500 km de...
- Advertisement -spot_img

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Echipajele de salvatori au avut o zi solicitantă ieri, intervenind în peste 1.600 de situații de...

Noua Carte Electronică de Identitate devine disponibilă în România! ...

Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, 13 martie 2025, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, trei Hotărâri de...

Must read

„Metoda Accidentul”- Percheziții într-un caz de înșelăciune

La data de 13 martie a.c., polițiștii Biroului de...

Poliția Română – acțiune împotriva traficului de droguri

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București –...

You might also likeRELATED
Recommended to you