ComunicatSistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor

Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor

-

- Advertisment -

Acesta este bilanțul unei săptămâni destul de liniștite până aseară, când a intervenit una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani, a cărei energie cinetică a fost atât de mare încât a afectat și capitala.

În intervalul 7-13 iunie, în cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor s-au realizat zece acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină. În acest scop, din punctele de lansare ale Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină: Moldova 1 Iași, Moldova 2 Vrancea, Prahova, Oltenia și Mureș au fost lansate în total 633 de rachete antigrindină pentru combaterea a 68 de celule convective cu grindină în formare. Numai în seara zilei de 13 iunie au fost lansate 341 de rachete antigrindină pentru combaterea a 28 de obiecte convective deosebit de periculoase, manifestate în partea de sud și sud-vest a țării.

În zonele protejate de infrastructura SNACP, în această perioadă s-au înregistrat fenomene meteo de intensitate medie și foarte mare în special în sud-vestul, centrul și nord-estul țării. Căderi de grindină de mari dimensiuni s-au înregistrat în general în zonele din afara ariei de protecție a SNACP. În urma activităților de intervenții active în atmosferă efectuate în zona protejată, precipitațiile au ajuns la sol preponderent sub formă lichidă. S-au înregistrat căderi de grindină și în zona protejata, din cauza interdicțiilor de lansare a rachetelor antigrindină și a limitărilor tehnologice specifice combaterii obiectelor convective de categoria 4, procese de energie mare supercelulare.

În total, de la începutul sezonului de combatere a căderilor de grindină, au fost lansate 1477 de rachete antigrindină și au fost combătute 194 de celule convective cu grindină în formare.

Formațiunile noroase sunt monitorizate și analizate 24 din 24 de ore/7 zile pe săptămână din Punctele de Comandă ale Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) din cadrul Sistemului și de către Administrația Națională de Meteorologie. Deciziile de lansare a rachetelor antigrindină sunt luate în baza informațiilor radar, a prognozelor și a avertizărilor emise de către Administrația Națională de Meteorologie și se acționează local, doar asupra formațiunilor noroase cu grindină în formare, conform procedurilor operative. Urmare a desfășurării activităților de intervenții active în atmosferă, se analizează intervențiile active și evoluția formațiunilor noroase asupra cărora s-a intervenit, precum și cantitățile de precipitații căzute în zona protejată și în zona adiacentă.

Prezentarea detaliată a acțiunilor din seara zilei de 13 iunie:

În data de 13.06, un sistem frontal, care a traversat teritoriul țării de la vest la est, a determinat instabilitatea accentuată a masei de aer, predominant în jumătatea de sud a țării. Administrația Națioanală de Meteorologie a precizat pentru această zi: ”averse torențiale, descărcări electrice, iar pe arii restrânse, mai ales în regiunile sudice, vijelii și căderi de grindină”. De asemenea, pentru această zi, au fost emise mai multe mesaje de fenomene meteorologice periculoase, pentru mai multe județe, inclusiv și pentru cele aflate în aria protejată de infrastructura SNACP, cum sunt județele: Olt, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Teleorman și Timiș, pentru care au fost emise avertizări cod roșu și mai multe avertizări cod portocaliu și galben.

Începând cu ora 19:00, un sistem convectiv mezoscalar (sistem convectiv supercelular) a ajuns în proximitatea zonei protejate de Unitatea de combatere a căderilor de grindină Oltenia, iar la ora 19:11, când sistemul convectiv a pătruns pe teritoriul protejat de Grupul de combatere Vânju Mare, s-au realizat primele intervenții active în atmosferă. În intervalul 19:16 – 20:05, din grupul de Combatere Vânju Mare au fost lansate 85 de rachete antigrindină; începând cu ora 20:05, sistemul mezoscalar a cuprins și zona protejată de Grupul de combatere Segarcea. În intervalul 20:08 – 20:24, s-a intervenit din grupurile de combatere Vânju Mare și Segarcea, consumându-se 23 rachete antigrindină la Segarcea și alte 15 rachete antigrindină la Vânju Mare. La ora 20.20, sistemul convectiv a cuprins și Grupul de combatere Drăgășani, care în intervalul orar 20:20 – 21:00 a lansat 115 rachete antigrindină, după care sistemul convectiv mezoscalar a părăsit aceste zone și s-a deplasat spre est. În jurul orei 22:00, acesta a intrat pe teritoriul protejat de grupul de combatere Sud din structura Unității pilot de combatere a căderilor de grindină Prahova, iar în intervalul 22:04 -22:50, au fost lansate 103 rachete antigrindină, reușindu-se combaterea căderilor de grindină pe o mare parte din teritoriul protejat și, local, diminuarea dimensiunii greloanelor de grindină în localitățile Vișina, Cilieni și Olteanca, unde a căzut grindină de dimensiuni mici și medii.

Pe suprafața protejată de Unitatea de combatere a căderilor de grindină Oltenia, a căzut grindină în localitatea Momotești, jud. Vâlcea, deoarece aceasta se află pe sector interzis de lansare a rachetelor antigrindină, fiind un cartier populat al mun. Drăgășani. De asemenea, s-au înregistrat căderi de grindină în sectorul interzis din vecinătatea depozitelor aparținând OMV Petrom.

Comparativ cu teritoriul protejat, pe teritoriul neprotejat s-au înregistrat căderi de grindină în multe localități din județele: Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Ilfov, Giurgiu, Călărași și în zona municipiului București, unde dimensiunea greloanelor a fost medie și mare, căzând în cantități masive și producând multiple pagube culturilor agricole și comunităților din zonă.

Conform datelor Administrației Naționale de Meteorologie, căderile de grindină au afectat 107 localități din 20 de județe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Pași concreți pentru realizarea primului Centru de Excelență pentru Diagnosticare și Tratament cu Protonoterapie

Ministerul Sănătății demarează procedurile pentru realizarea primului Centru de Protonoterapie din România cu Fonduri Europene! Workshop cu experți în radioterapie/protonoterapie,...

Cercetați pentru înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos 

La data de 16 iulie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au fost sesizați, prin plângere, de către...

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Justiției Penale Internaționale

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Justiției Penale Internaționale, prilejuită de adoptarea, la 17 iulie 1998, a Statutului de...

Succes sportivilor și antrenorilor din delegația României la Jocurile Olimpice de la Paris

Marcel Ciolacu le-a urat azi succes sportivilor și antrenorilor din delegația României la Jocurile Olimpice de la Paris și...
- Advertisement -spot_img

Alexandru Rafila – Construim spitale noi prin PNRR!

Construim spitale noi prin #PNRR! În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (#PNRR), facem pași importanți pentru a transforma...

Procurorii DIICOT– Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea a doi inculpați,  cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii  de trafic de droguri de risc.

La data de 15.07.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea...

Must read

Pași concreți pentru realizarea primului Centru de Excelență pentru Diagnosticare și Tratament cu Protonoterapie

Ministerul Sănătății demarează procedurile pentru realizarea primului Centru de...

You might also likeRELATED
Recommended to you