Încă de la intrarea în vigoare a prognozelor emise de meteorologi, pompierii salvatori din județele aflate sub incidenta acestora au fost la datorie, în sprijinul autorităților și a cetățenilor pentru limitarea și înlăturarea efectelor.
Astfel, în ultimele 24 de ore (13.06.2024), fenomenele hidrometeorologice au produs efecte în 107 localități din 20 județe (AB, AG, BZ, CL, CS, CJ, DB, DJ, GR, GJ, HD, IS, IF, MH, MS, OT, PH, SV, TR, VL) și municipiul București, zone în care colegii noștri au intervenit pentru evacuarea apei din 131 case, 6 anexe gospodărești, 110 curți, 25 beciuri, 84 subsoluri de bloc, 101 străzi, 6 instituții publice, 8 operatori economici.
Totodată, echipajele operative au derulat misiuni pentru degajarea a 31 elemente de construcție, 191 de copaci doborâți de vânt, 26 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind avariate 9 case, 2 anexe, 3 instituții publice, 17 blocuri și 129 autoturisme.
Din cauza copacilor căzuți pe carosabil, circulația rutieră a fost temporar blocată pe 1 drum național (DN 15E/MS) și pe 5 drumuri județene (DJ 503/TR, DJ 504/TR, DJ 504B/TR, DJ 506/TR și DJ 543/SV), iar echipe specializate s-au aflat în teren pentru remedierea situației și reluarea traficului rutier.
De asemenea, pentru preîntâmpinarea situațiilor care să pună în pericol vieți și bunuri, la nivel național, au fost transmise 40 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, în 19 județe (AB, AG, CJ, CL, CS, CT, DB, DJ, GJ, GR, IF, IL, MH, MS, OT, PH, TL, TR și VL) și municipiul București.
Totodată, pentru furnizarea răspunsului optim la solicitările de sprijin, apărute în zonele vizate de vremea neprielnică, au fost activate Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției, prin operaționalizarea Grupelor Operative la inspectoratele pentru situații de urgență din 16 județe (AB, AG, CJ, CL, CS, DB, DJ, GJ, GR, IL, MH, MS, OT, TL, TR și VL) și municipiul București.
În localitatea Drobeta Turnu Severin, din județul Mehedinți, și în municipiul București, echipajele specializate au intervenit pentru recuperarea celor 5 persoane aflate în autoturismele surprinse de cantitatea mare de apă.
La acest moment, pompierii bucureșteni se află în teren și intervin pentru înlăturarea efectelor survenite ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice.
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU.
Nu uitați! Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.