ComunicatEfectivele MAI, la datorie cu ocazia sărbătorii Rusaliilor Catolice

Efectivele MAI, la datorie cu ocazia sărbătorii Rusaliilor Catolice

-

- Advertisment -

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să asigure măsurile de protecție a celor aproximativ 400.000 de participanți la manifestările prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor Catolice.

În acest sens, vor fi avute în atenție aproximativ 1.400 de lăcașuri de cult catolice de la nivelul întregii țări, precum și alte aproximativ 100 de spații unde se vor organiza diverse manifestări: pelerinaje, slujbe religioase, activități cultural-artistice.

Semnificative, prin amploare – implicit prin adecvarea măsurilor de ordine și siguranță publică, sunt pelerinajul la Catedrala Franciscană din Municipiul Ciuc și activitățile de pe Dealul Șumuleul Mic, jud. Harghita, și manifestările din localitatea Ghimeș-Făget, jud. Bacău.

Ordine publică și fluidizarea traficului rutier

Efectivele MAI vor fi suplimentate pe traseele de deplasare a participanților la manifestările religioase ocazionate de Rusaliile Catolice pentru a se asigura că deplasarea acestora are loc în condiții de siguranță.

În plus față de misiunile curente, pentru buna desfășurare a pelerinajului din județul Harghita, atât în localitățile din mediul urban, cât și în cele din mediul rural au fost constituite, dispozitive de menținere a ordinii publice și de poliție rutieră (puncte fixe, filtre, patrule pedestre și auto), precum și echipe de investigații criminale, investigarea criminalității economice și de la alte structuri polițienești.

Pentru asigurarea fluenței traficului pietonal și rutier și prevenirea producerii de evenimente negative, sunt mobilizate dispozitive specifice, care vor acționa pe toate schimburile.

În plus, polițiștii vor avea în atenție și menținerea siguranței traficului feroviar având în vedere că, similar anilor precedenți, căile ferate ungare asigură pentru pelerinii din străinătate două garnituri de tren speciale.

Totodată, jandarmi din cadrul Inspectoratelor Județene de Jandarmi Bacău și Harghita precum și de la Grupările Mobile de jandarmi din Târgu Mureș și Bacău vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică în zona lăcașurilor de cult unde va fi prezent un număr semnificativ de credincioși.

Jandarmii vor asigura ordinea publică în zona de desfășurare a manifestărilor publice, vor patrula pe traseele de venire și plecare în scopul prevenirii unor eventuale blocaje, fiind pregătiți să intervină în cazul săvârșirii unor fapte antisociale.

Supravegherea frontierei naționale

Structurile Poliției de Frontieră Române vor acționa, preponderent, pentru asigurarea ordinii și siguranței publice în zona de competență, combaterea criminalității transfrontaliere, monitorizarea și fluidizarea tranzitului în zonele de frontieră.

În punctele de trecere situate la frontiera cu Republica Ungară precum și în PTF Aeroportuare Timișoara, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Sibiu și Bacău se vor dispune măsurile necesare pentru fluidizarea traficului de călători.

În situația în care traficul de persoane/vehicule prin punctele de trecere  a frontierei va fi îngreunat, se vor dispune măsuri de suplimentare a efectivelor.

Autoritățile de frontieră din Ungaria au informat că în zilele de 19 și 20 mai, circulația automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este restricționată pe teritoriul țării vecine, zilnic în intervalul orar 07.00 – 23.00. Restricțiile nu se referă la mijloace de transport care efectuează transporturi de mărfuri periculoase, animale vii, produse alimentare perisabile ori supuse unui anumit regim de temperatură.

Traficul de călători și autoturisme se va desfășura în condiții normale.

Gestionarea situațiilor de urgență

Pompieri de la nivelul ISU Harghita și ISU Bacău sunt pregătiți să intervină în sprijinul cetățenilor atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru celelalte solicitări care pot apărea pe timpul desfășurării procesiunilor prilejuite de Rusaliile Catolice.

Pompierii acordă o importanță deosebită pe prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața sau bunurile pelerinilor astfel că specialiștii din cadrul ISU Harghita și ISU Bacău desfășoară acțiuni de verificare a respectării măsurilor de securitate la incendiu, asigurarea mijloacelor de primă intervenție în caz de incendiu, respectiv modul de folosire al acestora la obiective de cult, unități de turism și alimentație publică, precum și la persoanele fizice și juridice autorizate, care desfășoară activități de comerț.

Recomandări:

– În condiții de trafic aglomerat, manifestați atenție sporită atât ca șoferi, cât și ca pietoni;

– Utilizați doar traseele pe care este permisă circulația.

– Respectați recomandările și indicațiile autorităților de la fața locului.

– Îmbrăcați-vă potrivit sezonului, dar țineți cont de prognoza locală actualizată.

– Consultați aplicația Trafic on-line disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro, care este dezvoltată inclusiv pentru autovehiculele de mare tonaj care este

– În caz de nevoie, solicitanți sprijinul efectivelor MAI sau apelați  numărul unic de urgențe 112.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe și la Summitul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat joi, 13 iunie 2024, la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe...

Efectele meteo înregistrate în ultimele 24 de ore 

Încă de la intrarea în vigoare a prognozelor emise de meteorologi, pompierii salvatori din județele aflate sub incidenta acestora...

Concours Mondial de Bruxelles în premieră în Romania 

Reprezentanții celui mai mare concurs internațional de vinuri la nivel mondial, Concours Mondial de Bruxelles, au ales România ca...

Mesajul lui Nicolae Ciucă de Ziua Eroilor

Astăzi, de Ziua Eroilor, am participat la ceremonia de la Mormântul Ostașului Necunoscut, unde am adus un omagiu sacrificiului...
- Advertisement -spot_img

Polițiștii IPJ Brașov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice pun în aplicare, 50 de mandate de percheziție domiciliară și 6 ordonanțe de ridicare...

La data de 13 iunie 2024, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Brașov - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice...

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Arad au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 2 inculpați, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii...

La data de 12.06.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad...

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you