ȘtiriProcurorii DIICOT efectuează percheziții domiciliare, într-o cauză penală...

Procurorii DIICOT efectuează percheziții domiciliare, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat

-

- Advertisment -

La data de 09.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj Napoca efectuează 35 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Cluj, Argeș, Ilfov, în municipiul București  și într-o unitate de penitenciar, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu substanțe dopante cu grad de mare risc, operațiuni ilegale cu precursori de droguri, trafic internațional cu substanțe dopante cu grad de mare risc, spălare de bani și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Din cercetările efectuate a rezultat că, în cursul anului 2021, pe raza județului Cluj a fost inițiat și s-a constituit un grup infracțional organizat, format din zece suspecți, care ulterior și-a extins activitatea și în județul Argeș, scopul fiind efectuarea de operațiuni cu produse dopante cu grad de mare risc și cu precursori de droguri precum și  trafic internațional cu produse dopante cu grad de mare risc.  

Liderul grupului a asigurat organizarea, finanțarea, aprovizionarea cu materie primă și utilaje (din China și India), retribuția membrilor,  coordonarea  și controlul activităţilor infracţionale, iar membrii grupului infracțional din eșalonul  de execuție s-au ocupat de  transportul  materiei prime la o fabrică clandestină situată în județului Argeș, producerea substanțelor dopante cu grad de mare risc , depozitarea acestora,  predarea către curieri și încasarea sumelor de bani aferente  livrărilor efectuate.
Preluarea, gestionarea și confirmarea comenzilor de substanțe a fost realizată de suspecți prin utilizarea mai multor site-uri create în acest scop.
Din datele rezultate în urma cercetărilor a reieșit că prin intermediul mai multor societăți controlate de membrii grupului, care aveau contracte de prestări servicii cu firme de curierat au fost livrate peste 29.000  de colete conținând astfel de substanțe  pe teritoriul României, iar alte 200 au fost exportate în diferite țări.
Alți membri au avut rolul de a falsifica contracte și facturi în scopul de a conferi o proveniență legală sumelor de bani obținute din trafic, de a pune la dispoziție conturile bancare în vederea depunerii/transferului de sume de bani rezultate din activitățile infracționale, de a depune și transfera bani în aceste conturi,  controlate și utilizate de lider.
Din investigațiile efectuate a rezultat că suma spălată de  grupul infracțional organizat se ridică la aproximativ 2,1 milioane euro. 
Cercetările întreprinse au mai relevat  că, în decembrie 2023, alți trei suspecți (membri ai aceleași familii) au organizat procurarea, importul din Ungaria și transportul în România a 50 kilograme substanță psihoactivă (2-MMC), destinată comercializării,  întreaga cantitate fiind depistată și indisponibilizată pe parcursul unei acțiuni de prindere în flagrant.
Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, experților criminaliști din cadrul IPJ Cluj – Serviciul Criminalistic, jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și inspectorilor din cadrul Direcției Regionale Vamale Cluj.
Activitățile au fost realizate cu sprijinul Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Cluj.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T și  Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea ministerială cu tema Eforturi de implementare a soluției celor două state, inclusiv problematica recunoașterii

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat duminică, 26 mai 2024, la Bruxelles, la reuniunea ministerială cu tema Eforturi de...

Proiecte pentru nevoilor oamenilor din zona luncii Dunării

Oamenii din Dăbuleni au spus că, o dată la patru ani, aud aceleași promisiuni: asfaltări, rețea de apă și...

Lacul Surduc îşi va atinge potențialul turistic.

La Fârdea, întâlnim o primăriță extrem de ambițioasă care e foarte apropiată de comunitate. Violeta Dobrean şi-a propus lucruri mari...
- Advertisement -spot_img

Intervenții pentru prevenirea și investigarea violenței

În primele 4 luni ale acestui an, polițiștii au emis 4.006 ordine de protecție provizorii, 1.651 dintre acestea fiind...

Vizita de lucru a secretarului de stat Daniela Gîtman în Republica Turcia

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a efectuat joi, 23 mai 2024, o vizită de lucru la...

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you