ComunicatParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală...

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

-

- Advertisment -

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat, în perioada 29-30 aprilie 2024, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale (CAG), care a prilejuit marcarea aniversării a 20 de ani de la extinderea din 2004 a Uniunii Europene.

Pe agenda discuțiilor au figurat aspecte referitoare la utilizarea instrumentarului UE privind statul de drept în perspectiva extinderii, precum şi prioritățile instituționale în contextul reflecției asupra Viitorului Europei. În marja reuniunii a fost organizat un mic-dejun de lucru la care au participat și partenerii Uniunii cu o perspectivă europeană, unde au fost abordate cu precădere progresele realizate, dar și provocările întâmpinate de aceștia pe calea reformelor vizând consolidarea statului de drept.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat susținerea fermă pentru continuarea sprijinului UE către partenerii angajați pe calea integrării europene, pe ambele dimensiuni – partenerii estici și cei din Balcanii de Vest, încurajând menținerea unui ritm ridicat al reformelor în aceste state. A făcut apel la statele partenere să continue să investească energie, voință politică și resurse în acest proces.

Oficialul român a subliniat necesitatea recunoașterii eforturilor semnificative întreprinse de Republica Moldova și Ucraina, în condiții dificile, pe fondul consecințelor grave ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei. În context, a evidențiat dificultățile majore cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv ca urmare a tentativelor persistente de destabilizare ale Federației Ruse, ca parte a unui război hibrid mai amplu. A pledat pentru un calendar predictibil care să asigure adoptarea rapidă a cadrelor de negociere şi organizarea primelor conferințe politice de aderare în acest semestru.

În cadrul discuției informale axate pe importanța statului de drept, a reiterat susținerea României pentru rolul central al respectării statului de drept în avansarea parcursului european al statelor candidate şi sprijinul pentru inițiativa Comisiei Europene de includere a mai multor state partenere în exercițiul anual de raportare în domeniu, ca măsură menită să stimuleze eforturile de reformă ale acestor state. A reiterat că atât extinderea, bazată pe meritul statelor candidate și respectarea regulilor și condiționalităților procesului, cât și reflecția instituțională ar trebui să aibă loc în paralel, în baza mecanismelor și ritmurilor proprii și fără precondiții reciproce.

În ceea ce privește reflecția asupra Viitorului Europei, oficialul român a exprimat susținerea pentru continuarea procesului de reflecție început la Granada și continuat la nivelul Consiliului și a subliniat ca acesta trebuie să conducă la sporirea unității şi coeziunii europene şi a încrederii între statele membre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea ministerială cu tema Eforturi de implementare a soluției celor două state, inclusiv problematica recunoașterii

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat duminică, 26 mai 2024, la Bruxelles, la reuniunea ministerială cu tema Eforturi de...

Proiecte pentru nevoilor oamenilor din zona luncii Dunării

Oamenii din Dăbuleni au spus că, o dată la patru ani, aud aceleași promisiuni: asfaltări, rețea de apă și...

Lacul Surduc îşi va atinge potențialul turistic.

La Fârdea, întâlnim o primăriță extrem de ambițioasă care e foarte apropiată de comunitate. Violeta Dobrean şi-a propus lucruri mari...
- Advertisement -spot_img

Intervenții pentru prevenirea și investigarea violenței

În primele 4 luni ale acestui an, polițiștii au emis 4.006 ordine de protecție provizorii, 1.651 dintre acestea fiind...

Vizita de lucru a secretarului de stat Daniela Gîtman în Republica Turcia

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a efectuat joi, 23 mai 2024, o vizită de lucru la...

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you