Politică externăCancelarul Olaf Scholz a venit la Bucureşti pentru a...

Cancelarul Olaf Scholz a venit la Bucureşti pentru a reitera sprijinul necondiționat pentru România.

-

- Advertisment -

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a ajuns sâmbătă la București, unde a participat la reuniunea Partidului Socialiștilor Europeni (PES). El a spus că aderarea României la Schengen, în primă fază pe cale maritimă și aeriană, s-a produs târziu, „dar pe deplin meritat.”

„În ultimii 17 ani România a fost un membru mândru şi important al UE. Să urăm bun venit României în spaţiul comun Schengen. Această decizie în sfârşit s-a produs, târziu, dar pe deplin meritat”, a spus cancelarul Olaf Scholz sâmbătă la întrunirea PSE organizată la Palatului Parlamentului din București, citat de Agerpres.

El a menționat că formațiunea politică din care face parte în Germania, SPD, a susținut mereu aderarea României la Schengen și că nu există țări membre ale Uniunii Europene „de primă clasă și de a doua clasă”, relatează și News.ro.

În discursul său cancelarul german a subliniat și rolul strategic jucat de România pentru securitatea regională, prin contribuția la brigada multinațională de pe flancul sud-estic al NATO.

El a subliniat și importanța continuării sprijinului european pentru Ucraina, în condițiile în care războiul din Ucraina va înceta doar după ce președintele rus Vladimir Putin își va retrage trupele de pe teritoriul ucrainean „însă va lua această decizie numai dacă îşi dă seama că nu poate câştiga războiul pe câmpul de luptă, că nu poate dicta o pace injustă, că timpul nu este de partea lui.”

Germania este al doilea cel mai important suporter al Ucrainei, după SUA, alocând 28 de miliarde de euro doar ca sprijin militar, a mai spus cancelarul.

Întâlnire cu premierul Ciolacu la sediul Guvernului

Înainte de reuniunea PES, liderul de la Berlin a avut o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, în care cei doi au discutat despre aderarea deplină a României la Schengen, migrație și securitate.

Olaf Scholz a fost primit mai întâi la Palatul Victoria, de către premierul Marcel Ciolacu și alți membri ai Guvernului.

Premierul i-a mulțumit cancelarului german pentru sprijinul pe care l-a acordat atât personal cât și la nivel de țară României în aderarea la spațiul Schengen, „proces pentru a cărui finalizare țara noastră mizează, în continuare, pe sprijinul Germaniei, astfel încât să fie eliminate cât mai curând și controalele la frontierele terestre.”

Discuțiile celor doi au vizat aprofundarea relațiilor bilaterale, cooperarea în plan economic și de securitate, respectiv problemele migrației și a securității regionale, în condițiile agresiunii Rusiei asupra Ucraina, au transmis reprezentanții Guvernului.

Cei doi au scos în evidență cooperarea economică intensă dintre cele două state, în condițiile în care Germania este principalul partener comercial al României, iar investițiile germane sunt în topul investițiilor străine în țară.

„Interesul de până acum al investitorilor germani pentru România este încurajator și, în mod cert, deschide noi perspective importante de a coopera în domenii de referință pentru transformarea economiei românești, începând cu proiecte în infrastructura de transport și cea energetică, digitalizare, energie verde, industria de apărare și multe altele”, a spus Marcel Ciolacu.

La sosirea la Palatul Victoria cancelarul Olaf Scholz i-a oferit premierului român o minge de fotbal, în condițiile în care Germania organizează în vară Campionatul European de fotbal, unde și naționala României este calificată.

Cancelarul german este prezent în România pentru a participa la reuniunea Partidului Socialiștilor Europeni, care are loc sâmbătă la Palatul Parlamentului.

La eveniment vor fi prezenți, conform unui anunț postat în social media de către PSD și comisarul european Nicolas Schmit, preşedintele PES, Stefan Lofven, respectiv secretarul general Giacomo Filibeck, şi vicepreşedintele Victor Negrescu.

De asemenea la întrunire vor fi prezenți și unii miniștri social democrați din cabinetul Ciolacu, respectiv candidatul comun PNL-PSD la Primăria capitalei, Cătălin Cîrstoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea ministerială cu tema Eforturi de implementare a soluției celor două state, inclusiv problematica recunoașterii

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat duminică, 26 mai 2024, la Bruxelles, la reuniunea ministerială cu tema Eforturi de...

Proiecte pentru nevoilor oamenilor din zona luncii Dunării

Oamenii din Dăbuleni au spus că, o dată la patru ani, aud aceleași promisiuni: asfaltări, rețea de apă și...

Lacul Surduc îşi va atinge potențialul turistic.

La Fârdea, întâlnim o primăriță extrem de ambițioasă care e foarte apropiată de comunitate. Violeta Dobrean şi-a propus lucruri mari...
- Advertisement -spot_img

Intervenții pentru prevenirea și investigarea violenței

În primele 4 luni ale acestui an, polițiștii au emis 4.006 ordine de protecție provizorii, 1.651 dintre acestea fiind...

Vizita de lucru a secretarului de stat Daniela Gîtman în Republica Turcia

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a efectuat joi, 23 mai 2024, o vizită de lucru la...

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you