Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple din cele peste 1.500 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.
La nivel național, 1.243 persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (279 cazuri), urmată de județele Timiș (67 cazuri) și Mureș (65 cazuri). De asemenea, în ultimele 24 de ore, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 8 cazuri, pentru extragerea ocupanților din autoturismele implicate în accidente rutiere.
Una dintre intervențiile relevante din cursul zilei de ieri a fost gestionată de salvatorii timișeni, în urma unei explozii urmate de incendiu care a afectat un apartament din localitatea Nădrag. Pompierii au intervenit pentru lichidarea incendiului, concomitent cu evacuarea locatarilor din imobil. Pe timpul misiunii, pompierii au găsit o persoană, semiconștientă, care a suferit arsuri pe aproximativ 80% din suprafața corporală. După acordarea îngrijirilor medicale la fața locului, victima a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
O altă intervenție, care a presupus alocarea de forțe considerabile, a avut loc în cursul serii de ieri, în județul Cluj, unde salvatorii au fost solicitați să intervină în urma producerii unui incendiu la un spital, din municipiul Cluj-Napoca. Echipajele de intervenție, ajunse la fața locului, au constatat că flăcările se manifestau într-o încăpere, cu degajare mare de fum. Pentru optimizarea acțiunii de răspuns, a fost activat Planul Roșu de intervenție la nivelul județului Cluj. Echipajele au evacuat 29 de pacienți, din care 20 au fost tranferați la alte unități spitalicești, iar 9 s-au deplasat la domiciliu. Din fericire, în urma incendiului, nu s-au înregistrat victime.
De asemenea, în perioada de referință, pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 192 pompieri salvatori și 162 mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.