Ieri, 14 februarie, salvatorii militari din întreaga țară au acționat în 1.483 misiuni pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții.
Pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 62 de incendii, precum și în alte 191 de intervenții în sprijinul comunităților.
În afara acestor situații, echipajele SMURD au acționat la 1.230 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
Totodată, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 3 persoane aflate în dificultate.
De asemenea, pe parcursul zilei de ieri, la nivel național, au fost transmise 3 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, dintre care 1 mesaj pentru informarea populației privind producerea unui incendiu, cu degajări de fum, în municipiul Buzău, județul Buzău și 2 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județele Brașov și Sibiu.
O misiune care a presupus atenție sporită din partea salvatorilor a avut loc ieri, în municipiul Buzău, unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la magazia unei societăți comerciale. Ajunse la fața locului, echipajele de intervenție au constatat că arderea se manifesta generalizat, cu degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 500 mp. Din cauza degajărilor mari de fum, pentru protecția populației din proximitatea zonei de manifestare a incendiului, a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO- ALERT. Pompierii militari au stins flăcările, fără a fi înregistrate victime.
De asemenea, în perioada de referință, pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 192 pompieri salvatori și 166 mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.