În ultimele trei zile (27-29 ianuarie a.c.) s-au înregistrat 4.248 de situații de urgență. Pompierii salvatori au intervenit pentru stingerea a 171 de incendii, iar echipajele SMURD au acordat prim ajutor pentru 3.309 persoane.
Pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 314 de persoane aflate în dificultate, iar echipajele de descarcerare au acționat în 21 de situații pentru extragerea victimelor implicate în accidente rutiere.
Totodată, echipajele operative au gestionat alte 746 intervenții în sprijinul comunităților, dintre care 246 de situații generate de fenomenele hidrometeorologice prognozate.
Dintre cele mai relevante misiuni de salvare, amintim:
În cursul zilei de vineri, mai multe echipaje de stingere din județul Ilfov au acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un depozit de pe raza localității Voluntari. Ajunși la fața locului, pompierii militari au constatat faptul că arderea se manifesta cu flăcără deschisă și degajări mari de fum, pe aproximativ 2.000 mp. Concomitent cu acțiunea de stingere, salvatorii au acționat, preventiv, pentru evacuarea a 40 persoane dintr-un bloc de locuințe situat în proximitatea incendiului. Din cauza degajărilor mari de fum, pentru protecția populației aflată în apropierea zonei de manifestare, a fost emis un mesaj de avertizare, prin sistemul Ro-Alert. Totodată, colegii noștri au asistat medical 4 persoane, care nu au necesitat transportul la spital. După mai multe ore de luptă cu focul, incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate alte victime.
O altă misiune complexă a salvatorilor a avut loc sâmbătă, pe raza localității Amara, DN 2C, județul Ialomița. Două autoturisme au intrat în coliziune, iar echipajele de descarcerare au acționat pentru extragerea unei victime dintre fiarele contorsionate. După acordarea asistenței medicale de urgență la locul intervenției, două persoane au fost transportate la spital.
Un incendiu de amploare s-a produs pe parcursul zilei de duminică, în județul Mureș, când echipele de stingere au fost solicitate să intervină pentru stingerea unei hale din municipiul Târgu Mureș. Ajunse la locul solicitării, echipajele de intervenție au constatat că arderea se manifesta cu degajări mari de fum, pe osuprafață de aproximativ 1.500 mp. Pentru protecția populației aflată în proximitatea zonei de ardere, au fost transmise două mesaje de avertizare prin sistemul Ro-Alert. Flăcările au fost stinse după mai multe ore de luptă cu focul a colegilor noștri.
Totodată, în contextul fenomenelor meteorologice prognozate, în ultimele trei zile, salvatorii din întreaga țară au acționat în sprijinul cetățenilor și al autoriltăților locale pentru înlăturarea efectelor produse de vreamea rea. Astfel, evoluția situației a fost atent monitorizată pentru dispunerea imediată a măsurilor care s-au impus, astfel încât situațiile de urgență înregistrate să fie gestionate în mod eficient.
În perioada de referință, la nivel național, au fost transmise 5 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 1 mesaj pentru degajări mari de fum în județul Ilfov, 2 mesaje privind efectele manifestărilor hidrometeorologice și 2 mesaje privind un incendiu la o hală din municipiul Târgu Mureș, județul Mureș.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Dinamica operativă va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național și vor fi dispuse măsuri imediate pentru gestionarea situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor specializat persoanelor aflate în dificultate.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU.