Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roșia Montană, prin care s-a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, până la acest moment, la nivelul județului Alba au fost luate următoarele măsuri:
❗️convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană;
❗️întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județui Alba;
❗️activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției;
❗️alertarea grupei operative și creșterea capacității de intervenție, prin suplimentarea personalului operativ cu cel aflat în turele libere;
❗️dislocarea următoarelor forțe și mijloace în zona Lacului Piscicol Tăul Mare:
- 2 Autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
- 2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere;
- 2 microbuze de transport;
- 3 ofițeri, 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba;
- buldozer asigurat prin grija administrației locale, pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție;
- personal aparținand IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.
În cadrul ședintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general- locotenent Dan-Paul Iamandi.
Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.
Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanța evacuării preventive.
În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de către autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.
În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.
Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.
În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:
- ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;
- Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;
- a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;
- IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;
- IPJ: 16 polițiști cu 7 auto;
În cursul dimineții, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a ajuns la fața locului și a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în gestionarea acestei misiuni.