Salvatorii au avut un sfârșit de săptămână solicitant la nivel național, perioadă în care au gestionat 4.047 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea a constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 3.363 situații de urgență.
Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 155 incendii, precum și în alte 509 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea de persoane sau animale, distrugerea muniției neexplodată etc.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 20 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, opt persoane și-au pierdut viața.
De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 69 persoane aflate în dificultate.
În perioada de referință, la nivel național au fost transmise 47 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 37 mesaje privind prezența animalelor sălbatice și 10 mesaje privind avertizări de producere a fenomenelor hidrometeorologice.
Dintre cele mai importante misiuni gestionate, amintim:
❗O intervenție complexă a avut loc pe parcursul serii de sâmbătă, în județul Timiș, unde echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă, un autoturism și o anexă, pe raza localității Gottlob. La sosirea pompierilor, flăcările se manifestau generalizat, cu pericol de propagare la o hală aflată în proximitate, unde se aflau depozitate materiale combustibile și utilaje agricole. Intervenția promptă a colegilor noștri a împiedicat extinderea flăcărilor, fără a fi înregistrate victime.
❗Pe parcursul zilei de sâmbătă la nivel național echipajele operative au intervenit în 6 județe, Bacău, Brașov, Constanța, Gorj, Giurgiu și Iași, pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea. Cu eforturi susținute, pompierii militari au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 2 curți și 2 beciuri, precum și pentru degajarea a 6 copaci rupți de vântul puternic, fiind avariat 1 autoturism. De asemenea, colegii noștri au intervenit pentru înlăturarea unor elemente de construcție de la un bloc de locuințe. O situație deosebită s-a produs în localitatea Novaci, județul Gorj, unde echipajele de stingere au fost solicitate pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un adăpost de animale lovit de un fulger. Situația a fost gestionată cu operativitate și nu au existat victime.
❗Un incident rutier s-a produs duminică, în județul Brașov, între localitățile Harman și Lunca Câlnicului, când un microbuz s-a răsturnat în afara părții carosabile. Ajunși la locul solicitării, salvatorii au constatat că în urma evenimentului rutier au rezultat opt victime, dintre care șase copii. Echipajele de prim ajutor au acordat asistență medicală de urgență la fața locului tuturor pasagerilor, iar cei șase copii au fost transportați la spital pentru investigații medicale de specialitate.
❗O altă misiune care a presupus efort susținut din partea salvatorilor bucureșteni a avut loc tot duminică, pe raza localității Pantelimon, unde echipajele operative au intervenit pentru gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui incendiu izbucnit la un depozit de mase plastice. Ajunse la locul solicitării, forțele de intervenție au constatat că arderea se manifesta generalizat, cu degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 2.000 mp. În urma evenimentului, nu au existat persoane în dificultate sau care să necesite îngrijiri medicale. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite.
Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.
În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.