Echipajele operative au fost prezente la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel național. Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.573 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (24.08.2022).
La nivel național, 1.289 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe solicitări de sprijin fiind înregistrate în zona București-Ilfov (242 cazuri), urmată de județele Constanța (70 cazuri), Mureș (67 cazuri) și Timiș (56 cazuri).
În ultimele 24 de ore, pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea celor 42 incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 248 misiuni pentru protecția comunităților.
De asemenea, pe parcursul zilei de ieri, pompierii au salvat 16 persoane aflate în dificultate.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 6 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În urma acestor evenimente, 3 persoane și-au pierdut viața în județele Bihor și Timiș.
Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:
O intervenție solicitantă a avut loc ieri dimineață în județul Bihor, în urma producerii unui accident rutier pe DN 1, pe raza localității Aușeu, între un autoturism și un autotren. Echipajele de descarcerare și prim ajutor sosite la locul evenimentului au constatat că în urma accidentului au rezultat două victime încarcerate, inconștiente, în stop cardio-respirator. Pompierii militari au evacuat cele două persoane rămase captive între fiarele contorsionate ale autovehiculului, iar echipajele medicale au procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare, însă fără răspuns.
O altă misiune care a presupus un efort deosebit din partea salvatorilor suceveni a avut loc ieri, în zona Pasului Mestecăniș, în urma unui accident produs între două autoturisme. În urma impactului au rezultat nouă victime. Echipajele de prim ajutor au acordat asistență medicală de urgență tuturor victimelor implicate în incidentul rutier, ulterior opt dintre acestea fiind transportate la spital pentru investigații suplimentare.
În perioada de referință, la nivel național au fost transmise 15 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care: 5 mesaje de avertizare privind prezența animalelor sălbatice, în județele Alba(1), Bacău(2), Brașov(2), precum și 10 mesaje privind avertizările hidrometeorologice periculoase imediate.
Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 310 pompieri salvatori și 222 de mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.
Unitățile operațive rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Totodată, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro