În ultimele 24 de ore (22.08.2022), la nivel național, pompierii militari au intervenit în 35 localități din 15 județe (Argeș, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Suceava, Tulcea și Vrancea) pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea.
Cu eforturi susținute, salvatorii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 25 case, 64 curți, 24 subsoluri/beciuri, 4 străzi, 2 operatori economici și 5 anexe gospodărești. Totodată, pompierii militari au acționat pentru degajarea a 17 copaci rupți de vântul puternic. În urma acestor evenimente, 2 de autoturisme au fost avariate.
❗Una dintre cele mai complexe situații generate de vremea rea s-a produs în județul Dâmbovița, unde un afluent al râului Ialomița a ieșit din matcă inundând drumul județean DJ 712B și mai multe gospodării. În acest caz, pompierii au acționat cu motopompe pentru evacuarea apei.
❗O altă intervenție care a presupus atenție din partea salvatorilor a avut loc tot în județul Dâmbovița, în localitatea Fieni, unde o fermă de cai a fost inundată, iar viața cabalinelor a fost pusă în pericol. Pentru gestionarea situației, colegii noștri au evacuat 17 cai într-o zonă mai înaltă.
În acest moment nu mai sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea.
Monitorizarea permanentă a situației din teren și măsurile întreprinse pentru gestionarea promptă a solicitărilor primite din partea cetățenilor au făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime.
În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în cursul zilei de ieri au fost emise 37 mesaje de avertizare a populației pentru 22 de județe.
Concomitent cu misiunile de înlăturare a efectelor produse de vremea nefavorabilă, pompierii militari au acordat măsuri de prim ajutor pentru 1.450 de persoane, au acționat pentru stingerea a 45 de incendii, precum și în 282 de cazuri în sprijinul comunităților.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autovehiculelor implicate în 8 accidente rutiere. În urma acestor evenimente rutiere, 4 persoane și-au pierdut viața.
Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 328 de pompieri salvatori și 216 de mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.
Unitățile operațive rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Totodată, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro