Comunicat​Sediul Detașamentului de Pompieri Obor va fi demolat și...

​Sediul Detașamentului de Pompieri Obor va fi demolat și reconstruit

-

- Advertisment -

Astăzi, 12 iulie a.c., la sediul Detașamentului de Pompieri Obor din Capitală, a avut loc evenimentul care a marcat începutul procesului de demolare a actualei clădiri și de construcție a uneia noi.

La activitate au luat parte domnul dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, doamna Alanna Simpson, specialist coordonator Managementul Riscului la Dezastre, Banca Mondială, precum și domnul general de brigadă Benone Gabriel Duduc, adjunct al inspectorului general IGSU și manager de proiect.

În deschiderea evenimentului, general de brigadă Benone Gabriel Duduc a prezentat date relevante despre proiectul de reconstrucție, implicit necesitatea implementării acestei investiții pentru viitor: „Am considerat necesar să facem publică începerea lucrărilor la acest obiectiv întrucât este, pe de o parte, cel mai mare obiectiv de până acum în acest proiect, iar pe de altă parte, pentru că de acum încolo, va rămâne doar în imagini una dintre clădirile reprezentative ale pompierilor bucureșteni”.

Totodată, domnul dr. Raed Arafat a subliniat eforturile depuse pentru implementarea proiectului și a mulțumit reprezentanților Băncii Mondiale pentru susținerea și deschiderea manifestate în atingerea obiectivelor prioritare care vizează siguranța echipajelor operative și desfășurarea eficientă a misiunilor: “Încă din 2016, au fost inițiate discuții referitoare la reducerea riscului asupra personalului de intervenție și evitarea ca această categorie de personal să devină victime, când avem un cutremur. Acest lucru este extrem de important pentru noi. Vrem să ne asigurăm că personalul care va salva vieți să fie in siguranță, in clădiri sigure, in locuri de muncă sigure. Astfel, mulțumesc colegilor de la IGSU și colegilor de la Banca Mondială pentru sprijinul pe care l-au acordat pentru lucrările care urmează a fi demarate.”

„Vulnerabilitatea economiei românești la cutremure este exacerbată de faptul că peste 75% din populație se află în zone cu risc seismic ridicat, precum și 45% din toate serviciile critice de transport, energie, apă și comunicații. Este important să știm că, deseori, nu cutremurele cauzează victime, ci infrastructura și clădirile aflate într-o stare precară și care, astfel, se prăbușeșc. România trebuie să se asigure că infrastructura învechită și nesigură este consolidată înainte de următorul cutremur”, a declarat Alanna Simpson, specialist coordonator în Managementul riscului de dezastre din partea Băncii Mondiale.

În încheiere, doamna Alanna Simpson a apreciat modul de lucru al echipei de implementare și pașii care s-au făcut pentru creșterea rezilienței infrastructurii critice de răspuns la dezastre și situații de urgență.

Investiția se desfășoară în cadrul proiectului Consolidarea Managementului Riscului la Dezastre, derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu finanțare de la Banca Mondială și Guvernul României.

*

Timp de peste 80 de ani, subunitatea a acoperit intervențiile într-o secțiune importantă a sectorului 2 din București, în clădire desfășurându-și activitatea pompieri specializați în stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor calificat și descarcerare.

Construcția, care datează din perioada interbelică, se află într-o stare avansată de deteriorare, cu un risc ridicat de colaps în caz de cutremur, iar efectivele de pompieri și tehnica de intervenție au fost relocate, încă din anul 2017, în cadrul unei alte subunități operative a ISU București-Ilfov. Imobilul a fost examinat de un expert tehnic autorizat și a fost clasificat drept clădire cu risc seismic de clasă I (RS). Clasa RS I este destinată clădirilor cu risc ridicat de a se prăbuși în caz de cutremur.

Noua clădire va fi alcătuită din două corpuri atașate care vor forma litera „L”. Construcția va avea o amprentă la sol de 957 mp, iar suprafața totală va fi de aproximativ 3.300 mp. Funcțiile noii construcții vor fi specifice activităților detașamentului de pompieri: garaj, spații tehnice, birouri, dormitoare, vestiare, săli de instruire și pregătire, etc.

Proiectul de construcție ia în considerare riscul seismic ridicat din zonă, iar materialele și metodele de construcție sunt conforme cu standardele naționale și europene în ceea ce privește sănătatea, siguranța, eficiența energetică și sustenabilitatea. Panourile solare termice montate pe acoperișul clădirii vor susține sistemul de încălzire cu gaz al clădirii, reducând considerabil amprenta de dioxid de carbon a clădirii. Alte echipamente care vor fi încorporate în clădire vor fi selectate pe baza consumului redus de energie. În plus, clădirea va fi echipată pentru a oferi standarde moderne pentru pompierii care își vor desfășura activitatea în subunitate.

Valoarea investiției este de 26.992.627,89 lei (TVA inclus), iar data estimată de terminare a lucrărilor este 28 iunie 2024, perioada de execuție fiind de 24 de luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Un nou drum pentru România prin dezvoltarea de proiecte pentru agricultură, zootehnie și procesare

Un nou drum pentru România prin dezvoltarea de proiecte pentru agricultură, zootehnie și procesare. România are nevoie de investiții...

Discuții despre extinderea parteneriatului dintre România și Emiratele Arabe Unite

Sorin Grindeanu a discutat astăzi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România și Emiratele Arabe Unite. Propunerile au...

Ministerul Transporturilor a inițiat procedura de consultare publică

Astăzi, 18 aprilie 2024, Ministerul Transporturilor a inițiat procedura de consultare publică prevăzută de Legea nr. 52/2003 privind transparența...

Nu e doar o declarație neinspirată, e o invitație la viol!

Alina Gorghiu a reacționat vehement la declarația Preotului din Valea Plopului. Nu e doar o declarație neinspirată, e o...
- Advertisement -spot_img

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești au dispus,  în două cauze penale, reținerea a doi inculpați,  cercetați pentru săvârșirea  unor infracțiuni de trafic de...

La data de 16.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești...

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea a doi inculpați,  cercetați pentru săvârșirea  unor infracțiuni de trafic de droguri de risc.

La data de 16.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești...

Must read

Un nou drum pentru România prin dezvoltarea de proiecte pentru agricultură, zootehnie și procesare

Un nou drum pentru România prin dezvoltarea de proiecte...

Discuții despre extinderea parteneriatului dintre România și Emiratele Arabe Unite

Sorin Grindeanu a discutat astăzi, la Abu Dhabi, despre...

You might also likeRELATED
Recommended to you