Ziua de ieri a fost solicitantă pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Brașov, Prahova, Cluj și Mureș.
O pondere de aproape 85% din totalul intervențiilor a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD ( 1.305 de cazuri din totalul de 1.518 de situații de urgență gestionate).
Totodată, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea celor 67 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 146 misiuni pentru protecția comunităților.
Din totalul celor 67 de incendii care au avut loc ieri, 39 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate aproximativ 30 ha de teren.
Totodată, în ultimele 24 de ore au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județele: Brașov(1), Harghita (2) și Covasna (1).
❗O intervenție care a necesitat atenție sporită și efort susținut din partea pompierilor a avut loc ieri, în municipiul Bacău, unde salvatorii au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-un apartament al unui bloc cu 10 etaje. Ajunse la locul evenimentului, forțele de intervenție au constatat că arderea se manifesta cu degajare mare de fum pe o suprafață de aproximativ 60mp, cu posibilitate de propagare. Concomitent cu operațiunea de stingere, pompierii au evacuat 65 de persoane care nu au necesitat îngrijiri medicale. Incendiul a fost stins cu promptitudine, fără a fi înregistrate victime.
❗O misiune de salvare a avut loc pe parcursul zilei de ieri, în județul Caraș-Severin, unde echipajul de prim ajutor și un elicopter SMURD au acționat pentru evacuarea și acordarea asistenței medicale de urgență unui bărbat politraumatizat în urma căderii de la înălțime. Intervenția s-a desfășurat în Munții Almăjului, comuna Șopotu Nou. Pacientul, cu ajutorul elicopterului SMURD, a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare.
Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.
Astfel, în data de 16.05.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat un număr de 442 de pompieri și 184 mijloace tehnice.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.