Săptămâna trecută, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a fost gazda studenţilor Universităţii Româno-Americane din Bucureşti şi ai Universităţii „Petre Andrei” din Iași, care au participat la două sesiuni de informare organizate de specialiştii ANA, în vederea conștientizării privind fenomenul consumului de droguri.
Obiectivul general al sesiunilor de informare, la care au participat aproximativ 50 de studenţi, a constat în transmiterea de informaţii viabile şi ştiinţifice referitoare la problematica drogurilor, creşterea vizibilităţii instituţionale, precum și a nivelului de sensibilizare şi responsabilizare cu privire la consumul de droguri.
Prin derularea acestor activităţi, reprezentanţii Agenţiei şi-au propus să aducă în atenţie participanților:
• clarificări cu privire la cadrul legislativ și instituțional existent în domeniu;
• o serie de informații referitoare la efectele drogurilor, dar și cu privire la semnele fizice și comportamentale ale persoanelor consumatoare de droguri;
• informații privind dependența fizică și psihică, precum și procesul de recuperare a unui consumator de droguri;
• discutarea metodelor și modalităților de testare a consumatorilor de droguri;
• noţiuni şi concepte teoretice utilizate în prevenirea consumului de droguri.
De asemenea, pentru a intra în contact direct cu beneficiarii serviciilor de asistenţă oferite de Agenţia Naţională Antidrog, studenţilor participanţi le-a fost prezentat Programul de Asistenţă Integrată a Adicţiilor Pericle din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sector 5 Bucureşti al ANA. Prin intermediul acestui program, consumatorilor de droguri li se oferă, în sistem ambulatoriu, tratament medical, psihologic şi social, în vederea reintegrării sociale a acestora.
Metodele de lucru folosite de specialiştii antidrog în cadrul acestor sesiuni sunt diverse, de la expunere și dialog, la utilizarea de materiale audio şi video, precum și folosirea „ochelarilor de droguri”, care simulează efectele drogurilor.
Demersurile parteneriale de colaborare dintre instituţia noastră şi universităţile din ţară şi din Bucureşti vor continua şi în perioada următoare.
Agenţia Naţională Antidrog este deschisă spre cooperare interinstituţională, în vederea prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, iar acest lucru se poate realiza în primul rând prin consolidarea relațiilor cu instituţiile partenere și societatea civilă.