ȘtiriACȚIUNEA TRUCK&BUS

ACȚIUNEA TRUCK&BUS

-

- Advertisment -

În perioada 7– 13 februarie a.c., la nivel național, s-a desfășurat ACȚIUNEA TRUCK&BUS, pentru prevenirea accidentelor rutiere, prin combaterea încălcării normelor legale privind circulația pe drumurile publice de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Operațiunea s-a derulat în conformitate cu Planul de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), la care România este parte.

De asemenea, având în vedere evoluția situației epidemiologice de răspândire a virusului SARS-CoV-2, s-a acționat pentru depistarea, identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor care au încălcat prevederile legale, pentru prevenirea infectării cu noul tip de coronavirus.

În cadrul activităților privind transportul public de persoane, au fost verificate 7.899 de autovehicule, fiind aplicate 2.092 de sancțiuni contravenționale: 302 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 11 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 432 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 15 abateri constatate la funcționarea aparatului tahograf, 25 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 3 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, 102 pentru deficiențe tehnice, 4 pentru depășirea masei totale maxime autorizate a vehiculului, 2 imobilizări dispuse pentru defecțiuni tehnice.

De asemenea, au fost aplicate 105 sancțiuni contravenționale pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 111 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 37  pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 760 pentru alte abateri de la normele rutiere și 183 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În cadrul activităților privind transportul public de marfă, au fost verificate 14.872 de autovehicule, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în 7.470 de cazuri.

Astfel, au fost aplicate 1.269 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 51 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.456 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 368 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 72 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății, în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată, mai mică de 12,5 tone și 91 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății, în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată, mai mare de 12,5 tone.

Totodată, au fost aplicate 127 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, 726 pentru deficiențe tehnice, 96 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor, 319 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 265 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 72 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport și 10 pentru nerespectarea normelor privind transportul deșeurilor periculoase.

De asemenea, au fost constatate 229 de abateri la funcționarea aparatului tahograf, au fost dispuse 15 imobilizări pentru deficiențe tehnice și aplicate 2.304 sancțiuni pentru alte abateri de la normele rutiere.

Exemple:

1.       La data de 9 februarie a.c., în jurul orei 16.10, polițiștii Serviciului Rutier Călărași, în timp ce desfășurau activități de supraveghere a respectării normelor rutiere, pe DN 3, la intrarea în localitatea Nucetu, comuna Lupșanu, județul Călărași, au depistat o persoană, care conducea un ansamblu de vehicule format dintr-un autocamion.

Întrucât conducătorul ansamblului de vehicule emana halenă alcoolică, i-a fost solicitat să fie testat cu aparatul etilotest, dar fiind în stare avansată de ebrietate, nu a putut fi testat. Acesta a fost condus la Spitalul Orașului Lehliu-Gară, unde i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii  de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

La data de data 10 februarie a.c., în urma probatoriului administrat, față de cel în cauză a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore.

2.           La data de 7 februarie a.c., în jurul orei 20.30, politiști rutieri din cadrul Serviciului Rutier Mureș au depistat în trafic, pe strada Libertății, din municipiul Târgu-Mureș, ansamblul format dintr-o autoutilitară și o semiremorcă, iar, în urma controlului efectuat, s-a constatat faptul că vehiculele nu erau asigurate de răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, iar semiremorca nu avea nici inspecția tehnică periodică valabilă.

Totodată, conducătorul auto nu deținea atestat profesional, nu purta centura de siguranță și nu avea asupra sa documentele personale și ale autoutilitarei.

În cauză, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.885 de lei.

3.       La data de 9 februarie a.c., ora 12.50, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Neamț – B.D.N.E. au depistat, pe DN 2, în localitatea Horia, un bărbat, cetăţean ucrainean, care conducea ansamblul de vehicule format dintr-o autoutilitară şi o semiremorcă, ambele înmatriculate în Ucraina. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză, sunt efectuate cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, fiind dispusă măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele articole

Pași concreți pentru realizarea primului Centru de Excelență pentru Diagnosticare și Tratament cu Protonoterapie

Ministerul Sănătății demarează procedurile pentru realizarea primului Centru de Protonoterapie din România cu Fonduri Europene! Workshop cu experți în radioterapie/protonoterapie,...

Cercetați pentru înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos 

La data de 16 iulie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au fost sesizați, prin plângere, de către...

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Justiției Penale Internaționale

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Justiției Penale Internaționale, prilejuită de adoptarea, la 17 iulie 1998, a Statutului de...

Succes sportivilor și antrenorilor din delegația României la Jocurile Olimpice de la Paris

Marcel Ciolacu le-a urat azi succes sportivilor și antrenorilor din delegația României la Jocurile Olimpice de la Paris și...
- Advertisement -spot_img

Alexandru Rafila – Construim spitale noi prin PNRR!

Construim spitale noi prin #PNRR! În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (#PNRR), facem pași importanți pentru a transforma...

Procurorii DIICOT– Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea a doi inculpați,  cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii  de trafic de droguri de risc.

La data de 15.07.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea...

Must read

Pași concreți pentru realizarea primului Centru de Excelență pentru Diagnosticare și Tratament cu Protonoterapie

Ministerul Sănătății demarează procedurile pentru realizarea primului Centru de...

You might also likeRELATED
Recommended to you